Skoči do osrednje vsebine
Prijava v aplikacijo

Ste pozabili geslo?

Registracija

Predlagam vladi
Predlog z odzivom pristojne institucije

Dostopnejši vozni red javnega potniškega prometa

1231 OGLEDOV 46 KOMENTARJEV

PROBLEM:

Trenutno mora posameznik, ki želi priti nekam z javnim potniškim prometom pogledati na več ločenih spletnih strani (arriva.si, ap-ljubljana.si, potniski.sz.si ...). Pri tem mora upoštevati vse možne prestope, da najde optimalno pot.

Primer:

želim priti iz Kranja do Domžal

1. na vseh zgoraj omenjenih straneh pogledam za povezavo Kranj - Domžale -> edino potniski.sz.si mi vrne možen prevoz, ki pa traja dve uri

2. ugibam, da avtobusi peljejo do iz Kranja do Ljubljane in iz Ljubljane do Domžal

3. ponovim točko ena za povezavi Kranj - Ljubljana in Ljubljana - Domžale

4. končno mogoče ugotovim, kako najhitreje priti iz kranja do Domžal

Kot je razvidno iz primera, to kmalu postane zelo zamudno in ne pripomore k večji uporabi javnega prevoza. Problem pa je še večji pri kom, ki se ne spozna na javni prevoz.

REŠITEV:

Prvi korak je na enem mestu dostopen in redno posodobljen vozni red avtobusov in vlakov (celotnega javnega potniškega prometa) v obliki gtfs, ki je standard za take podatke. To bi omogočilo razvoj aplikacij, ki bi avtomatsko povezovale različne linije med seboj in ponudilo najboljšo povezavo med dvema krajema. Tako kod trenutno omogoča google maps vendar zaradi zastarelosti podatkov, rezultati niso zanesljivi. Za napake v podatkih bi odgovarjalo ministrstvo za infrastrukturo, ki bi podatke tudi zbiralo in objavljalo.

112 glasov

0 glasov

Če bo predlog prejel vsaj 25 glasov za in več glasov za kot proti, ga bomo poslali v obravnavo pristojnemu ministrstvu.

AVTOR J JavniPromet 1 predlog
STATUS PREDLOGA
  • PREDLOG POSLAN
  • KONEC OBRAVNAVE
  • ODGOVOR

Odgovor


27. 12. 2022

Odziv Ministrstva za infrastrukturo

V Sloveniji trenutno izvaja gospodarsko javno službo medkrajevnega avtobusnega prevoza potnikov preko 20 koncesionarjev - prevoznikov. Do sedaj je vsak imel svoj vozni red (in tudi še ima) in glede na kraj potovanja je bilo potrebno poiskati točno določenega prevoznika in njegov vozni red. Strinjamo se, da je bilo to velikokrat zamudno in preveč zapleteno.

Zato smo v okviru Nacionalnega centra za upravljanje prometa že pred časom začeli pripravljati enotni vozni red, ki vključuje vozne rede vseh medkrajevnih avtobusnih prevoznikov in železniškega prevoznika SŽ-potniški promet. Trenutno je na voljo testna verzija. Predvidevamo, da bo verzija za javnost pripravljena v začetku prihodnjega leta.

V pripravi je tudi načrtovalec poti, ki je za enkrat tudi še v testni fazi in ravno tako vključuje medkrajevni avtobusni in železniški promet. Ko bomo vanj vključili še mestne promete, bo na voljo javnosti. Enako velja tudi za enotni vozni red.

Kar se tiče dostopnosti podatkov, o kateri govori predlagatelj v posredovanem dokumentu, pa je treba poudariti, da so GTFS podatki (vozni redi) že skoraj dve leti na voljo na spodnji povezavi: https://www.nap.si/sl/datasets_details?id=8db7cc40-3770-d834-5e15-81a0a7763f58

Komentarji