Skoči do osrednje vsebine
Prijava v aplikacijo

Ste pozabili geslo?

Registracija

Predlagam vladi
Predlog z odzivom pristojne institucije

Odpovedni rok največ 1/12 trajanja pogodbe za določen čas

2525 OGLEDOV 5 KOMENTARJEV

Ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, predlagam, da preuči predlog in spremeni delovnopravno zakonodajo tako, da bo odnos delodajalec-zaposleni bolj uravnotežen in pravičnejši.

Pogodbe za določen čas so – kljub temu, da naj bi se jih dajalo le v izrednih primerih – pogosto sredstvo izkoriščanja delovne sile. Menim, da bi delodajalce morali motivirati, da se pogosteje in hitreje odločijo za pogodbe za nedoločen čas in ena od teh motivacij bi lahko bila omejitev odpovednega roka pri pogodbah za določen čas. Trenutno zakonodaja dopušča, da je maksimalni odpovedni rok 60 dni, kar je pri pogodbah, ki trajajo 2 meseca ali pa kakšnega več, malce smešno, malce nesramno, vsekakor pa veliko bolj v korist delodajalcu kot zaposlenemu.

Predlagam, da se maksimalni odpovedni rok omeji na eno dvanajstino (1/12) trajanja pogodbe za določen čas.

Torej, v primeru, da pogodba za določen čas traja 2 leti, kar je maksimum, je tako lahko še vedno maksimalni odpovedni rok 60 dni, tako kot sedaj. V primeru, da pogodba za določen čas traja 6 mesecev, pa naj bo maksimalni odpovedni rok 14 dni.

Če se delodajalci poslužujejo fleksibilnega zaposlovanja, naj imajo tudi zaposleni fleksibilnejše možnosti zaključiti delovno razmerje.

27 glasov

2 glasova

Če bo predlog prejel vsaj 25 glasov za in več glasov za kot proti, ga bomo poslali v obravnavo pristojnemu ministrstvu.

AVTOR G gremonaboljse 4 predlogi
STATUS PREDLOGA
  • PREDLOG POSLAN
  • KONEC OBRAVNAVE
  • ODGOVOR

Odgovor


19. 12. 2022

Odziv Ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti

V skladu s splošno ureditvijo v Zakonu o delovnih razmerjih[1] (v nadaljevanju: ZDR-1) določa pravilo, da pogodba o zaposlitvi za določen čas preneha veljati s potekom časa, za katerega je bila sklenjena. Obenem pa je dopuščena tudi možnost, da pogodba o zaposlitvi, ki je sklenjena za določen čas zaradi utemeljenih razlogov, preneha pred iztekom časa, za katerega je bila sklenjena. Tako je v drugem odstavku 79. člena določena možnost, da pogodba o zaposlitvi za določen čas lahko preneha veljati tudi pred potekom časa, za katerega je bila sklenjena, če nastopijo drugi razlogi za prenehanje pogodbe o zaposlitvi v skladu z določbami ZDR-1, kar pomeni tudi vse druge načine prenehanja pogodbe o zaposlitvi, naštete v 77. členu ZDR-1.

Delavec torej lahko med trajanjem pogodbe o zaposlitvi za določen čas predčasno odpove pogodbo o zaposlitvi, brez obrazložitve, spoštovati pa mora odpovedni rok. ZDR-1 določa minimalne odpovedne roke in sicer je v primeru redne odpovedi pogodbe o zaposlitvi s strani delavca odpovedni rok do enega leta zaposlitve pri delodajalcu 15 dni, od enega leta zaposlitve pri delodajalcu pa 30 dni. S pogodbo o zaposlitvi ali kolektivno pogodbo je lahko dogovorjen daljši odpovedni rok, vendar ne daljši kot 60 dni. Odpovedni rok začne teči naslednji dan po vročitvi odpovedi.

Delavec in delodajalec pa se lahko dogovorita o ustreznem denarnem povračilu namesto dela ali celotnega odpovednega roka. Ta dogovor mora biti v pisni obliki (96. člen ZDR-1). V primeru takega dogovora nastopi prenehanje delovnega razmerja takoj oziroma na dan, ki je določen v pisnem dogovoru.

Obenem bi želeli opozoriti na prenehanje pogodbe o zaposlitvi s sporazumom, ki predstavlja samostojno podlago za prenehanje pogodbe o zaposlitvi v skladu z 81. členom ZDR-1. Stranki sta pri oblikovanju vsebine sporazuma prosti, kar pomeni, da se lahko dogovorita tudi o datumu prenehanja pogodbe o zaposlitvi.

Upoštevaje navedeno zakonsko ureditev, ki določa minimalne odpovedne roke, in upoštevaje možnost sporazumnega prenehanja delovnega razmerja, ter možnost dogovora o denarnem povračilu namesto odpovednega roka menimo, da je zakonska ureditev odpovednega roka primerna. Obenem izpostavljamo, da naveden predlog ni bil izpostavljen v okviru usklajevanj med socialnimi partnerji pri pripravi ZDR-1, menimo, da je veljavna zakonska ureditev ustrezna.

 


[1] Zakon o delovnih razmerjih (Uradni list RS, št. 21/13, 78/13 – popr., 47/15 – ZZSDT, 33/16 – PZ-F, 52/16, 15/17 – odl. US, 22/19 – ZPosS, 81/19, 203/20 – ZIUPOPDVE, 119/21 – ZČmIS-A, 202/21 – odl.US, 15/22 in 54/22 – ZUPŠ-1)

Komentarji