Skoči do osrednje vsebine
Prijava v aplikacijo

Ste pozabili geslo?

Registracija

Predlagam vladi
Predlog z odzivom pristojne institucije

Revidirajte obrazce in delo na CSD

461 OGLEDOV 6 KOMENTARJEV

Centri za socialno delo naj revidirajo vse obrazce , ki jih uporabljajo in takoj pričnejo z pridobivanjem uradnih podatkov (o bivališčih, statusih, zaposlitvah, premoženju,...).

Poslovanje s papirnatimi obrazci je ekološko in ekonomsko sporno ter v 21. stoletju neustrezno.

Nerazumno je, da mora človek ob izpolnjevanju obrazcev večkrat vpisovati ene in iste podatke.

 

Digitalizirajte in avtomatizirajte razdeljevanje javne pomoči in drugih finančnih ugodnosti

(ki bi morale ljudem pripadati same po sebi oz. po zakonu, ne pa, da je za vsako zadevo potrebno tiskati in podpisovati več strani vlog, zahtev prošenj in podobnih birokratskih nepotrebnosti).

 

Vlaganje vlog, za pravice, ki ljudem pripadajo po zakonu je nepotrebna birokracija in jo je treba takoj ukiniti.

S tem bodo zaposleni na CSD lahko delovali na področjih, kjer jih potrebujemo in ne bodo v službah, zato, da bodo ljudem označevali kje naj se podpišejo.

31 glasov

2 glasova

Če bo predlog prejel vsaj 25 glasov za in več glasov za kot proti, ga bomo poslali v obravnavo pristojnemu ministrstvu.

AVTOR B Branko312 27 predlogov
STATUS PREDLOGA
  • PREDLOG POSLAN
  • KONEC OBRAVNAVE
  • ODGOVOR

Odgovor


20. 1. 2023

Odziv Ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti

Vlada Republike Slovenije se zaveda, da se v Sloveniji srečujemo s številnimi administrativnimi ovirami.

Vlada Republike Slovenije meni, da morajo centri za socialno delo ponovno postati ključna ustanova za zagotavljanje podpore vsem ljudem v stiskah in da je treba poskrbeti za več terenskega dela socialnih delavcev. Socialni delavci morajo imeti čas in kadrovske zmožnosti za proaktivno identifikacijo vseh socialnih težav, ki se dogajajo na njihovem območju.

Na področju socialne zakonodaje oziroma uveljavljanja letnih pravic iz javnih sredstev (otroški dodatek, znižano plačilo vrtca, državna štipendija, subvencija šolske prehrane) so bili zato postopki odločanja o omenjenih pravicah, tudi vlaganja vlog, avtomatizirani in digitalizirani do te mere, da so stranke zdaj razbremenjene vlaganja vlog za podaljšanje letnih pravic (prvo vlogo morajo stranke še vedno oddati, in sicer na enotnem obrazcu, s katerim lahko uveljavljajo več pravic hkrati in jim ni treba večkrat vpisovati enih in istih podatkov, saj o vseh podatkih, potrebnih za odločanje, uradne evidence ne obstajajo). Z uveljavitvijo informativnega izračuna so zaposleni na centrih za socialno delo razbremenjeni izdaje odločb za letne pravice iz javnih sredstev, kar omogoča večjo usmeritev v delo s strankami in delo na terenu (nudenje pomoči osebam v osebni in ekonomski stiski).

Vlada Republike Slovenije ugotavlja, da so potrebne še dodatne izboljšave, zato si bo prizadevala za dodatne spremembe socialne zakonodaje v smeri zagotavljanja še bolj učinkovite pomoči ter administrativne razbremenitve zaposlenih na centrih za socialno delo. Vlada Republike Slovenije si bo prizadevala za zagotovitev pravne podlage za vzpostavitev informacijskega sistem za kakovostno delo v pomoč in podporo ljudem v stiski. Pri tem bo Vlada Republike Slovenije zasledovala načelo »socialni transferji in storitve sledijo potrebam ljudi«.

Komentarji