Skoči do osrednje vsebine
Prijava v aplikacijo

Ste pozabili geslo?

Registracija

Predlagam vladi
Predlog z odzivom pristojne institucije

Na pediatricnih oddelkih nabaviti ustrezne postelje za starse

425 OGLEDOV 1 KOMENTAR

Pozdravljeni.

Se vedno so razmere na pediatricnih oddelkih zelo slabe kar se tice lezisca za starse.

Verjamem, da bi se dalo najti ustrezno lezisce, na katerem bi lahko starsi kakostno spali.

Hvals

38 glasov

4 glasovi

Če bo predlog prejel vsaj 25 glasov za in več glasov za kot proti, ga bomo poslali v obravnavo pristojnemu ministrstvu.

AVTOR M MajdaJ 9 predlogov
STATUS PREDLOGA
  • PREDLOG POSLAN
  • KONEC OBRAVNAVE
  • ODGOVOR

Odgovor


6. 11. 2023

Odziv Ministrstva za zdravje

Skladno s 23. členom Zakona o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju (ZZVZZ) je omogočeno sobivanje enega od staršev, rejnika, skrbnika, zakonca ali zunajzakonskega partnerja, kadar sobiva ob otroku svojega zakonca ali zunajzakonskega partnerja, v zdravstvenem zavodu ali zdravilišču z bolnim otrokom do vključno 14. leta starosti; z bolnim otrokom do 18. leta starosti oziroma dokler traja roditeljska pravica v primeru težje okvare ali poškodbe možganov ali hrbtenjače, pri kateri je potrebno usposabljanje za poznejšo medicinsko rehabilitacijo na domu, ali v primeru kronične bolezni ali okvare v času usposabljanja za poznejšo medicinsko rehabilitacijo na domu, ali v primeru zdravljenja težkega zdravstvenega stanja; ne glede na starost z osebo s posebnimi potrebami, ki potrebuje 24-urno nego in oskrbo, oziroma z osebo s statusom po zakonu, ki ureja socialno vključevanje invalidov.

Na Pediatrični kliniki imamo za bolne otroke namenjenih 170 postelj, od tega 14 postelj v enoti intenzivne terapije, 14 postelj na oddelku za novorojence in 15 postelj na oddelku za otroško psihiatrijo.

Na ostalih oddelkih omogočamo staršem sobivanje ob bolnem otroku, večina bolniških sob je dvoposteljnih, kar pomeni, da sta v njej praviloma hospitalizirana po dva otroka. Skladno z ZZVZZ ima vsak otrok pravico, da ob njem sobiva še starš. Bolniške sobe pa niso dovolj prostorne, da bi staršem za sobivanje ob bolnem otroku lahko ponudili klasično posteljo, saj toliko postelj nimamo, poleg tega pa so postelje prevelike in bi posledično prepolna bolniška soba, v kateri bi bile štiri postelje, onemogočala kakršnokoli normalno delo z bolnikom, da ne omenjamo težav v primeru morebitne potrebe po kakršnihkoli medicinskih ukrepih ob akutnih poslabšanjih zdravstvenega stanja hospitaliziranega otroka.

Zato imamo na Pediatrični kliniki v ta namen za starše posebej zasnovane počivalnike, ki se čez dan zložijo in je na njih možno sedeti, ponoči pa se raztegnejo in starši na njih prespijo. Zavedamo se, da takšen počivalnik ne ponuja enakega udobja kot klasična postelja, a svojemu namenu vsekakor služi. Poleg tega je takšne počivalnike bistveno lažje čistiti, kar pripomore k preprečevanju bolnišničnih okužb. V primeru, da oddelek ni polno zaseden in da je otrok dlje časa v bolnišnici, staršu v takem primeru omogočimo uporabo bolniške postelje, ki je v sobi. A primarno so omenjene postelje namenjene bolnim otrokom in ne staršem.

Drugo težavo predstavljajo postelje za mame otrok, ki so hospitalizirani na oddelku za novorojence in na oddelku intenzivne medicine. Tem mamam namenjamo sobe po oddelkih Pediatrične klinike. V načrtu imamo ureditev posebnih prostorov na terasi drugega nadstropja klinike, kjer bi lahko omogočili nastanitev 18 mamam otrok, ki so hospitalizirani na omenjenih oddelkih, in bi na ta način razbremenili posteljne kapacitete na preostalih oddelkih.

Če povzamemo: zahvaljujemo se za pobudo, zavedamo se težav, v okviru trenutnih razmer poskušamo staršem bolnih otrok omogočiti karseda kvalitetno sobivanje ob otroku. Težave pa bomo dolgoročno rešiti le z načrtovano nadzidavo klinike v bližnji prihodnosti.

Komentarji