Skoči do osrednje vsebine
Prijava v aplikacijo

Ste pozabili geslo?

Registracija

Predlagam vladi
Neustrezen predlog

Demokratizacija predsedniških volitev - drugi del

166 OGLEDOV 0 KOMENTARJEV

Predlagam, da se na predsedniških volitvah uvede rangiranje kandidatov z uporabo Tidemanovega algoritma (Ranked Pairs). Kandidat, ki dobi prvo preferenco na večini veljavnih glasovnic, zmaga. Če ni takega kandidata, se najvišje uvrščena kandidata uvrstita v drugi krog.

To je tisto, kar ustava predpisuje. Večina veljavnih glasov. Enako, kot do zdaj ostane pravilo, da če v prvem krogu nihče ne dobi večine, se izvede še drugi krog. Hkrati bo nova zakonodaja izpolnjevala kriterij, da če se da kandidate razdeliti v dve skupini, tako da bi v drugem krogu vsak kandidat iz prve skupine z večino veljavnih glasov premagal vsakega kandidata iz druge skupine, potem na koncu zmaga nekdo iz prve skupine. To v trenutni ureditvi ne velja, saj se lahko sedaj v drugi krog uvrstita kandidata, ki ju bi vsak od preostalih kandidatov premagal z večino veljavnih glasov.

Večina = več kot polovica

Glas = volivčeva izbira med dvema ali več kandidati

Veljaven glas = glas s pravilno izpolnjene glasovnice

AVTOR Q qetuo 39 predlogov
STATUS PREDLOGA
  • PREDLOG POSLAN

Obrazložitev neustreznosti:

Zadeva ni v pristojnosti Vlade RS. Volitve Predsednika republike so opredeljene v 103. členu Ustave RS. Ustava RS v 168. členu določa, da lahko tudi 30 tisoč volivcev začne postopek za spremembo ustave.

Komentarji