Skoči do osrednje vsebine
Prijava v aplikacijo

Ste pozabili geslo?

Registracija

Predlagam vladi
Predlog z odzivom pristojne institucije

Zaščita najmlajših pred škodljivimi vplivi iger na srečo

298 OGLEDOV 1 KOMENTAR

Predolgo že opažam kako moj mladoletni sin in njegovi prijatelji veselo in brez omejitev(razen naših), vplačujejo razne igre na srečo na avtomatih na petrolovih servisih in trafikah. Tega namreč ne morejo početi iz svojih telefonov ali računalnikov, ker je za to potrebna registracija uporabnika, ki ob registraciji potrdi svojo starost, kjer je zahtevana polnoletnost. Na teh avtomatih registracija ni potrebna, zato otroci po mili volji igrajo razne igre na srečo z denarjem, ki jim je bil namenjen za malico, prevoz...skratka za vse prej kot to. Predlagam, da se v tem nekontroliranem okolju nekaj ukrene. Zelo enostavna rešitev bi bila potrebna registracija oz. Prijava v sistem za igranje na avtomatih in pa predložitev osebnega dokumenta na prodajnem mestu, če prodajalec oceni, da gre za mladoletno osebo.

Zaščitimo otroke pred "kockanjem", ko bodo starejši in izkušenejši pa naj si privoščijo tovrstno zabavo, če jim bo še do tega.

Trenutno jim to ponuja le en in edini ponudnik iger na srečo, ki pa se zavzema za družbeno odgovorno igranje, zato verjamem, da bo predlog z veseljem sprejel.

28 glasov

2 glasova

Če bo predlog prejel vsaj 25 glasov za in več glasov za kot proti, ga bomo poslali v obravnavo pristojnemu ministrstvu.

AVTOR H Halidinvalid 1 predlog
STATUS PREDLOGA
  • PREDLOG POSLAN
  • KONEC OBRAVNAVE
  • ODGOVOR

Odgovor


28. 11. 2022

Odziv Ministrstva za finance

Ministrstvo za finance je za pojasnila v zvezi z omenjeno problematiko zaprosilo Posebni finančni urad (v nadaljnjem besedilu: nadzorni organ), ki v okviru inšpekcijskih postopkov spremlja in nadzoruje izvajanje iger na srečo. V zvezi s tem je nadzorni organ pojasnil, da je že v lanskem letu zaznal določene nepravilnosti, ki so se nanašale na nezadostni starostni nadzor nad udeleženci, ki srečko kupijo na samopostrežnih terminalih, in v zvezi s tem tudi že izvedel ukrepe za odpravo teh pomanjkljivosti s ciljem, da v bodoče do tovrstnih zlorab ne bo več prihajalo.

Nadzorni organ sicer ne izključuje možnosti, da je kljub izvedenim ukrepom lahko prišlo do novih kršitev, pri čemer bi za konkretno obravnavo prijave potreboval konkretne podatke o naslovu prodajnega mesta. Nadzorni organ hkrati zagotavlja, da bo v okviru inšpekcijskega postopka tudi v prihodnje naključno preverjal pravilnost prirejanja iger na srečo na samopostrežnih terminalih.

Komentarji