Skoči do osrednje vsebine
Prijava v aplikacijo

Ste pozabili geslo?

Registracija

Predlagam vladi
Predlog z odzivom pristojne institucije

Ukinitev Zdravstvenih zavarovalnic

1492 OGLEDOV 71 KOMENTARJEV

Skrajni čas je, da se naredi red na tem področju. Zdravstvene zavarovalnice imajo 90-100 milijonov dobička letno. Lani celo 150 milijonov. Takšna ustanova bi morala delati z minimalnim dobičkom.

Tako pa omeji oskrbo pacientov, denar pa kopiči.

To je skrajno žalostno. Denar teče v zasebne žepe, ljudje pa umirajo!

Zdaj pacienti čakajo zato, ker zdr. zavarovalnica ne nameni dovolj denarja. Ne pa zato, ker ne bi bilo zdravnikov.

Denarja, ki ga vplačujemo, pa nikdar ne vrne.

Posebej med Covid situacijo. Vsi smo plačevali, koristiti nismo mogli ničesar.

Predlagam popolno ukinitev zdr. zavarovalnic. Nobene potrebe ni za to.

Prispevki za zdravstvo naj se plačujejo direktno v proračun in oskrba naj se omogoči VSEM DRŽAVLJANOM brez čakalnih dob ali pa vsaj z minimalnimi, če za to obstaja utemeljen razlog.

Tukaj še malo številk: www.mladina.si/207243/vrnite-nam-denar/

164 glasov

11 glasov

Če bo predlog prejel vsaj 25 glasov za in več glasov za kot proti, ga bomo poslali v obravnavo pristojnemu ministrstvu.

AVTOR J Janko Motornik 17 predlogov
STATUS PREDLOGA
  • PREDLOG POSLAN
  • KONEC OBRAVNAVE
  • ODGOVOR

Odgovor


20. 1. 2023

Odziv Ministrstva za zdravje

Pojasnjujemo, da so bila sredstva zavarovalnic, ki jih omenjate v vaši pobudi v letu 2021 do konca leta 2022 namenjena dodatni izvedbi izbranega nabora storitev v okviru Nacionalnega razpisa za izboljšanje dostopnosti do zdravstvenih storitev. Nacionalni razpis ni dosegel pričakovanj ministrstva, zato so omenjena dodaten vir za izvajanje interventnega ukrepa, sprejetega v okviru 15. člena Zakona o nujnih ukrepih za zagotovitev stabilnosti zdravstvenega sistema (Uradni list RS, št. 100/22 in 141/22 – ZNUNBZ; v nadaljnjem besedilu: ZNUZSZS).

Na podlagi tega ukrepa je namreč zagotovljeno plačilo za vse opravljene storitve, ki jih bodo izvajalci zdravstvene dejavnosti izvedli, posledično to pomeni, da bodo tudi zavarovalnice, ki izvajajo dopolnilno zdravstveno zavarovanje v določenem deležu zagotavljale plačilo za vse opravljene  storitve. V primeru, da sredstva ZZZS in sredstva prostovoljnih zavarovalnic za plačilo teh storitev v obdobju trajanja interventnega ukrepa ne bodo zadoščala, razliko pokrije proračun RS. Ukrep je namenjen večji dostopnosti do zdravstvenih storitev in s tem tudi skrajševanju čakalnih dob, kjer so na določenih storitvah predolge. Pričakujemo, da bomo na ta način, vsaj na nekaterih področjih, skrajšali čakalne dobe in bodo pacienti obravnavani  kakovostno in pravočasno, upoštevaje stopnjo nujnosti.   

Ministrstvo bo v okviru celovite reforme zdravstva preuredilo tudi področje financiranja. Ustrezna ureditev financiranja zdravstvenega varstva je  je eno izmed ključnih prioritet in zavez te vlade. Ukinitev dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja je vključena med koalicijske zaveze. V tem sklopu se bo preučilo možnosti za nadomestitev dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja z drugačnim načinom zagotavljanja finančnih virov. Predlogi nadomestitve bodo predstavljeni javnosti, o njih bo tekla široka javna razprava. Predlog z najširšim konsenzom bo izbran za nadomestitev obstoječega dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja.

Komentarji