Skoči do osrednje vsebine
Prijava v aplikacijo

Ste pozabili geslo?

Registracija

Predlagam vladi
Predlog z odzivom pristojne institucije

Krajši delovni urnik

2112 OGLEDOV 48 KOMENTARJEV

Pozdravljeni,

dobili smo novo vlado v kateri vas je vecina podpirala krajsi delovni urnik, med njimi tudi ROBET GOLOB, je rekel, da bi lahko v roku 4 let presli na 32 urni delavnik. Blizamo se koncu leta, toda od vlade in ostalih stank, se nisem slisal kej, da bi se zaleo pogovarjati o uvedbi krajsega delovnega urnika, samo o visanju minimalne place v zacetku naslednjega leta, kar se mi zdi kot IZDAJANJE VOLILCEV, saj sem ze veckrat explicitno rekel, da zelim krajsi delovni urnik, kar je prijoriteta, ne pa visje place!!! Medtem casom ostale drzave ze uvajajo krajsi delovni urnik in namesto, da bi bili mi med prvimi drzavami, ki bi bili lahko vzgled ostalim, ZAOSTAJAMO in cakamo ostale, da vidimo rezultate.

V Veliki Britaniji, bodo uvedli 4 dni na teden delavnik in 3 dni doma, cepras smo na tem portalu ze vec let predlagali in zahtevali krajsi delovni cas, vlada in ostale stranke pa iscejo izgovore zakaj ni se pravi cas in se izgovarjajo na sindikate, da bi morali oni dati pobudo? Preden ste bili izvoljeni niste omenjali sindikatov, temvec ste se sklicevali, da ne morate nic storiti, ker niste v vladi, sedaj, ko pa ste v vladi boste z figo v zepu cakali 4 leta do naslednjih volitev, da boste lahko ponovno obljubili krajsi delovni cas? Ce se v tem mandatu ne uvede cimprej krajsi delovni cas, naslednjega mandata ne dobiste vec in ne grem vec na volitve.

Novice iz sveta:

www.euronews.com/next/2022/10/07/the-four-day-week-which-countries-have-embraced-it-and-how-s-it-going-so-far

www.bigissue.com/news/employment/what-is-the-4-day-working-week-and-why-are-uk-campaigners-calling-for-it/

80 glasov

16 glasov

Če bo predlog prejel vsaj 25 glasov za in več glasov za kot proti, ga bomo poslali v obravnavo pristojnemu ministrstvu.

AVTOR Anti NWO 143 predlogov
STATUS PREDLOGA
  • PREDLOG POSLAN
  • KONEC OBRAVNAVE
  • ODGOVOR

Odgovor


28. 11. 2022

Odziv Ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti

V zvezi z zakonsko ureditvijo delovnega časa uvodoma pojasnjujemo, da Zakon o delovnih razmerjih (Uradni list RS, št. 21/13, 78/13 – popr., 47/15 – ZZSDT, 33/16 – PZ-F, 52/16, 15/17 – odl. US, 22/19 – ZPosS, 81/19, 203/20 – ZIUPOPDVE, 119/21 – ZČmIS-A, 202/21 – odl. US, 15/22 in 54/22 – ZUPŠ-1; v nadaljnjem besedilu: ZDR-1) ureja polni delovni čas v 143. členu, kjer v prvem odstavku določa najdaljše trajanje polnega delovnega časa 40 ur. Če polni delovni čas ni določen z zakonom ali kolektivno pogodbo, se v skladu s četrtim odstavkom 143. člena ZDR-1 šteje kot polni delovni čas 40 ur na teden. Takšna ureditev v ZDR-1 je tudi v skladu z Direktivo 2003/88/ES o določenih vidikih organizacije delovnega časa, ki v členu 6 določa najdaljši tedenski čas, in sicer nalaga državam članicam, da s svojimi ukrepi zagotovijo, da je tedenski delovni čas omejen z zakoni, podzakonskimi, upravnimi akti ali s kolektivnimi pogodbami ali sporazumi med socialnimi partnerji, pri čemer povprečni delovni čas v posameznem sedemdnevnem obdobju vključno z nadurami ne sme presegati 48 ur.

Polni delovni čas predstavlja merilo za določitev delavčevih pravic in obveznosti, zato je zelo pomembno, v kakšnem trajanju je določen. Ob tem naj pojasnimo, da ZDR-1 sicer dopušča možnost opravljanja dela s krajšim delovnim časom od polnega pri delodajalcu v okviru t. i. klasičnega krajšega delovnega časa v skladu s 65. členom ZDR-1, krajšega delovnega časa v posebnih primerih v skladu s 67. členom ZDR-1 ter dopolnilnega dela v skladu s 147. členom ZDR-1.

V zvezi s polnim delovnim časom naj v nadaljevanju pojasnimo, da ZDR-1 v drugem odstavku 143. člena dopušča možnost, da se z zakonom oz. kolektivno pogodbo lahko določi kot polni delovni čas delovni čas, ki je krajši od 40 ur, vendar ne manj kot 36 ur na teden. Že trenutno veljavna ureditev v ZDR-1 torej dopušča, da se kot polni delovni čas določi delovni čas, ki je krajši od 40 ur, in sicer se lahko poleg z zakonom to določi s kolektivno pogodbo katere koli ravni (tudi s podjetniško). Ob tem naj poudarimo, da tako določen »krajši polni delovni čas« (tj. polni delovni čas, ki je v skladu s 143. členom ZDR-1 določen v obsegu krajšem od 40 ur) pomeni merilo za določitev delavčevih pravic in obveznosti, in sicer imajo delavci, pri katerih je polni delovni čas določen v obsegu manj kot 40 ur na teden, enake pravice in obveznosti kot delavci, pri katerih je polni delovni čas določen v obsegu 40 ur na teden.

Na tem mestu poudarjamo, da je določitev krajšega delovnega časa v skladu z drugim odstavkom 143. člena ZDR-1 določena zgolj kot možnost, da se pri delodajalcu določi delovni čas, ki je krajši od 40 ur na teden (tj. od 36 do 40 ur).

Glede dolžine delovnega časa še pripominjamo, da ZDR-1 sicer v tretjem odstavku 143. člena ureja tudi primere, ko je kot polni delovni čas lahko določen tudi delovni čas krajši do 36 ur, in sicer se lahko z zakonom ali drugim predpisom v skladu z zakonom ali kolektivno takšen delovni čas določi za mesta, pri katerih obstajajo večje nevarnosti za poškodbe ali zdravstvene okvare. V tem primeru obseg polnega delovnega časa ni navzdol omejen.

Upoštevaje pojasnjeno veljavno ureditev dolžine oz. obsega polnega delovnega časa ni mogoče slediti predlogu, da se kot polni delovni čas z ZDR-1 uvede 32-urni delavnik. V luči določitve krajšega polnega delovnega časa pa je smiselno preučiti možnosti drugačne ureditve določbe drugega odstavka 143. člena ZDR-1, ki določa, da se z zakonom ali kolektivno pogodbo določi kot polni delovni čas tudi delovni čas, krajši od 40 ur, vendar ne krajši od 36 ur, predvsem z vidika morebitne spremembe spodnje meje obsega polnega delovnega časa, ki je sedaj določena na 36 ur na teden.

Na koncu velja poudariti, da je bil ZDR-1 del celovite reforme trga dela v letu 2013 in je bil sprejet kot rezultat kompromisov med socialnimi partnerji, zato bo vprašanje morebitne spremembe zakonske ureditve krajšega polnega delovnega časa predmet razprave v prihodnjih razpravah in usklajevanjih s socialnimi partnerji.

Komentarji