Skoči do osrednje vsebine
Prijava v aplikacijo

Ste pozabili geslo?

Registracija

Predlagam vladi
Predlog z odzivom pristojne institucije

Šolska športna vzgoja

946 OGLEDOV 25 KOMENTARJEV

Predlagam ukinitev izbirnih predmetov pri športni vzgoji v OŠ in uvedbo 5 ur rednih ur športne vzgoje v predmetnik za vse otroke od 1. do 9.razreda.

Že 40.leto delam kot športni pedagog in ugotavljam, da se 10 do 15 % gibanja najbolj potrebnih otrok nudi samo 2 šolski uri obvezne športne vzgoje tedensko.

Stanko Zavec

112 glasov

19 glasov

Če bo predlog prejel vsaj 25 glasov za in več glasov za kot proti, ga bomo poslali v obravnavo pristojnemu ministrstvu.

AVTOR Z ZAvecŠPORT 5 predlogov
STATUS PREDLOGA
  • PREDLOG POSLAN
  • KONEC OBRAVNAVE
  • ODGOVOR

Odgovor


12. 12. 2022

Odziv Ministrstva za izobraževanje, znanost in šport

Po obsegu letnega števila pedagoških ur Programa osnovna šola je pouk športa med vsemi obveznimi predmeti na tretjem mestu. V vseh devetih letih imajo učenci 834 ur pouka športa.

V 2. ali 3. razredu osnovne šole je del predmeta šport tudi 20 urni tečaj plavanja, v 5. razredu pa država financira program šole v naravi, ki vključuje tudi strnjen tečaj plavanja.

Šole organizirajo tudi druge oblike šole v naravi, kjer je nekaj ur posvečenih pouku športa oziroma rekreacije. Še posebno domovi, Centra šolskih in obšolskih dejavnosti, so bogato opremljeni za kvalitetno izvajanje športne rekreacije (kolesarstvo, plezanje, pohodništvo, namizni tenis, igre z žogo …)

Učenci 7., 8. in 9. razreda lahko pri obveznem dodatnem predmetu izberejo še dodatno eno uro športa.

Prav tako lahko učenci 4., 5. in 6. razreda v okviru neobveznega izbirnega predmeta izberejo dodatno uro športa.

Vsi učenci od 1. do 9. razreda osnovne šole imajo petkrat letno po pet ur dan športnih aktivnosti (športni dan).

Vsaka šola organizira za učence od 1. do 9. razreda interesne dejavnosti. Večina med njimi je prav s področja športa. Izbor interesne dejavnosti je prostovoljen in spada v razširjeno ponudbo programa osnovne šole.

Mnogo priložnosti za športne dejavnosti se ponuja tudi v oddelkih podaljšanega bivanja in v zadnjih letih pri izvajanju poskusa razširjenega programa – Rap, ki se izvaja od 1. do 5. razreda. Dnevno je v oddelku podaljšanega bivanja namenjena vsaj ena ura telesni sprostitvi. Učenci se vključujejo v oddelke podaljšanega bivanja od 1. do 5. razreda devetletne osnovne šole.

V vseh letih devetletnega izobraževanja se učenci udeležujejo tudi raznih tekmovanj in srečanj s področja športa.

Za področje osnovnega šolstva velja zakonska omejitev največje možne urne obremenitve učenca v okviru obveznega programa. V nekaterih razredih je ta obremenitev že dosežena. Vsako spreminjanje predmetnika s povečanjem ur posameznega predmeta bi pomenila zmanjšanje ur pri drugem predmetu. To pa je v domeni Strokovnega sveta RS za splošno izobraževanje.

Komentarji