Skoči do osrednje vsebine
Prijava v aplikacijo

Ste pozabili geslo?

Registracija

Predlagam vladi
Predlog z odzivom pristojne institucije

Šolski učbeniki naj bodo enaki za vso Slovenijo

878 OGLEDOV 21 KOMENTARJEV

Spremenite zakonodajo tako, da bodo po celi Sloveniji enaki učbeniki za posamezne predmete v vseh osnovnih in srednjih šolah.

Učbenike naj strokovnjaki za posamezna področja izberejo, uporabo pa naj predpiše ministrstvo za šolstvo za obdobje 4 let.

Takšna rešitev bi imela pozitivne učinke:

- na naravo (porabilo bi se manj papirja), + ekološki učinek

- na proračune družin (lahko bi se uporabljalo in kupovalo stare učbenike), + ekonomski in +socialni učinek

Nerazumno je, da si v tem času, ko marsikatera družina s povprečno plačo komaj preživi, lahko vsak učitelj po svoji presoji izbira učbenike.

To so večinoma novi učbeniki in na trgu ni rabljenih.

135 glasov

5 glasov

Če bo predlog prejel vsaj 25 glasov za in več glasov za kot proti, ga bomo poslali v obravnavo pristojnemu ministrstvu.

AVTOR V Vanja se ne klanja 61 predlogov
STATUS PREDLOGA
  • PREDLOG POSLAN
  • KONEC OBRAVNAVE
  • ODGOVOR

Odgovor


15. 11. 2022

Odziv Ministrstva za izobraževanje, znanost in šport

V skladu z Zakonom o organizaciji in financiranju vzgoje in izobraževanja imajo javne osnovne šole učbeniški sklad, iz katerega si vsi učenci lahko brezplačno izposodijo učbenike. V šolah, ki izvajajo javno veljavne programe, se lahko uporabljajo samo učbeniki, ki jih potrdi pristojni strokovni svet. Delovni zvezki so za otroke od 1. do 3. razreda osnovne šole brezplačni.

Učitelji so strokovno avtonomni za izvedbo pouka in izbiro učbenikov in učnega gradiva, ki jih bodo učenci uporabljali pri pouku, vendar so pri tem dolžni upoštevati tako predpise kot priporočila https://www.zrss.si/zrss/wp-content/uploads/2019-04-12-priporocila-za-izbiro-ucbenikov-in-kompletov-ucnih-gradiv-za-solsko-leto-2019_2020.pdf) ter ravnati v največjo korist učenca.

Za lažje odločanje v zvezi s predlogom seznama  učbenikov, delovnih zvezkov in drugih učnih gradiv so na spletni strani Zavoda RS za šolstvo na voljo Priporočila za izbiro učbenikov in kompletov učnih gradiv. Glede izbire drugih šolskih pripomočkov se starši odločajo samostojno, šole pa lahko predlagajo staršem nakup učnih pripomočkov, ki se jim zdijo najbolj ustrezni za izvajanje izobraževalnega procesa. Šole lahko pri tem staršem pomagajo z navajanjem primerljivih artiklov, končna odločitev pa je seveda na strani staršev.

Ocenjujemo, da je obstoječi sistem ustrezen, ob tem pa se strinjamo, da ga je mogoče tudi še izboljšati. Zaradi tega smo način upravljanja učbeniškega sklada že posodobili in lahko v kratkem pričakujemo podatke o rabi gradiv in stroških za starše in državo, ki bodo omogočili boljše upravljanje in pozitivne učinke.

Komentarji