Skoči do osrednje vsebine
Prijava v aplikacijo

Ste pozabili geslo?

Registracija

Predlagam vladi
Predlog z odzivom pristojne institucije

Prva pomoč v avtomobilu

1544 OGLEDOV 14 KOMENTARJEV

Kazen s strani policije, da imaš v avtu nemško (in ne slovensko) prvo pomoč, ker si jo pač dobil ob nakupu njihovega avtomobila, je 1000€!

Predlagam vladi, da ta nesmisel ukinemo, ker sem prepričan, da v primeru rabe prve pomoči iz avtomobila, je poškodovan človek enak človeku, taki ali drugačni narodnosti.

Važno je, da je prva pomoč ustrezna, da ni pretečenega roka itd.

70 glasov

1 glas

Če bo predlog prejel vsaj 25 glasov za in več glasov za kot proti, ga bomo poslali v obravnavo pristojnemu ministrstvu.

AVTOR M max 108 predlogov
STATUS PREDLOGA
  • PREDLOG POSLAN
  • KONEC OBRAVNAVE
  • ODGOVOR

Odgovor


25. 10. 2022

Odziv Ministrstva za infrastrukturo

Komplet za prvo pomoč za vozila je v skladu s četrto in peto točko prvega odstavka 39. člena Pravilnika o delih in opremi vozil (Uradni list RS, št. 16/22 in 58/22; v nadaljnjem besedilu: pravilnik) del obvezne opreme vozil v cestnem prometu.

Zakon o motornih vozilih (ZMV-1) (Uradni list RS, št. 75/17 in 92/20 – ZPrCP-E; v nadaljnjem besedilu: zakon) v 2. točki prvega odstavka 41. člena določa, da je vozilo v cestnem prometu tehnično brezhibno, če ima brezhibno delujoče predpisane dele in opremo. V kolikor v vozilu ni predpisane obvezne opreme, peti odstavek 41. člena zakona določa globo za voznika v višini 100 eurov.

Sedmi odstavek 41. člena zakona določa tudi, da se z globo 1.000 eurov kaznuje za prekršek pravna oseba, samostojni podjetnik posameznik ali posameznik, ki samostojno opravlja dejavnost, ki uporablja v cestnem prometu vozilo v nasprotju s prvim ali drugim odstavkom tega člena, razen v primerih iz prejšnjega odstavka in 4. točke drugega odstavka tega člena, njihova odgovorna oseba pa z globo 100 eurov. Z globo 100 eurov se kaznuje za prekršek tudi odgovorna oseba državnega organa ali organa samoupravne lokalne skupnosti, ki uporablja v cestnem prometu vozilo v nasprotju s prvim ali drugim odstavkom tega člena in 4. točke drugega odstavka tega člena, razen v primerih iz prejšnjega odstavka.

Vse to se torej nanaša na primere, ko v vozilu ni kompleta za prvo pomoč za vozila, in ne za primere, ko je v vozilu komplet za prvo pomoč tujega proizvajalca.

Pravilnik v drugem odstavku 45. člena določa, da se v vozilu lahko uporabljajo tudi kompleti za prvo pomoč, kupljeni v tujini, ki odstopajo od zahtev iz pravilnika glede velikosti in oblike embalaže ter napisa na njej, pod pogojem, da ta embalaža ustreza zahtevam glede kakovosti in trdnosti, vsebina kompleta pa mora ustrezati zahtevam iz Priloge 4 pravilnika.

Na podlagi navedenega torej ne drži, da predpisi nalagajo globo v višini 1.000 eurov, če ima voznik v vozilu komplet za prvo pomoč tujega proizvajalca.

Ministrstvu za infrastrukturo torej ni potrebno ukiniti nobenih določb, vezanih na uporabo tuje prve pomoči v vozilih.

Komentarji