Skoči do osrednje vsebine
Prijava v aplikacijo

Ste pozabili geslo?

Registracija

Predlagam vladi
Predlog z odzivom pristojne institucije

Možna odjava vozila takoj* po smrti lastnika

1150 OGLEDOV 1 KOMENTAR

Trenutno odjava vozila ob smrti lastnika ni možna do pravnomočnosti sklepa o dedovanju. To lahko traja tudi pol leta oziroma celo kakšno leto (verjetno celo več - odvisno od zasedenosti sodišča, števila dedičev, količine premoženja ...). Zato predlagam, da se zakonodaja prilagodi, da bi se lahko vozilo pokojnika odjavilo iz prometa takoj po prejemu mrliškega lista (in to bi lahko naredili dediči prvega dednega reda). Zaradi dolgotrajnih postopkov se izgublja zelo veliko denarja (sorazmeren delež zavarovanja, nadomestilo za uporabo cest, vinjete...). Pri tej inflaciji to ni zanemarljivo. Napisal sem 'lahko' odjavi - vsak se bo sam odločil. Če mislijo dediči vozilo obdržati potem ni potrebe po odjavi, če pa ga želijo takoj prodati je pa to edino pošteno. Prodaja vozila pa seveda po prejemu pravnomočnega sklepa o dedovanju. Če se pri dedovanju nato izkaže, da bi prejemnik teh sredstev moral dobiti manj denarja mu sodišče naloži, da se to v določenem deležu povrne ostalim dedičem. Mogoče se v zakon tudi zapiše, da morajo dediči zapisati zapisnik o tem (da se ve, kdo je prejel denar in to potem posredovati pristojnemu sodišču). Čeprav ta del verjetno ni potreben, ker ta znesek ne gre v pokojnikovo premoženje (samo vrednost vozila - ki pa bi v tem primeru se lahko delila med dediče). Malo sem zakompliciral, verjetno razumete bistvo.

31 glasov

3 glasovi

Če bo predlog prejel vsaj 25 glasov za in več glasov za kot proti, ga bomo poslali v obravnavo pristojnemu ministrstvu.

AVTOR J Janez Kranjski Janez 3 predlogi
STATUS PREDLOGA
  • PREDLOG POSLAN
  • KONEC OBRAVNAVE
  • ODGOVOR

Odgovor


7. 11. 2022

Odziv Ministrstva za infrastrukturo

Ministrstvo za infrastrukturo (v nadaljevanju: MZI) pojasnjuje, da je že danes pri registracijski organizaciji možno odjaviti vozilo, ki je v lasti pokojnika. Obstajata dve situaciji:

  1. Vozilu je že potekla veljavnost prometnega dovoljenja
    V navedeni situaciji lahko en od dedičev pri registracijski organizaciji vozilo odjavi in pri tem predloži prometno dovoljenje in registrske tablice. V navedenem postopku namreč ni vračila sorazmernega deleža plačane letne dajatve za uporabo vozila v cestnem prometu, prometno dovoljenje pa itak ni več veljavno. Naveden postopek omogoča dedičem, da pravočasno, še pred pozivom upravne enote, odjavijo vozilo iz prometa, posledično pa jim ne grozi globa, ki jo lahko izreče upravna enota v primeru neizvedbe odjave vozila, ki mu je potekla veljavnost prometnega dovoljenja. Naveden postopek lahko uredi tudi oseba, ki je za to določena na podlagi zakona, ki ureja dedovanje.
     
  2. Vozilo ime še veljavno prometno dovoljenje
    V navedeni situaciji lahko, zaradi veljavnosti prometnega dovoljenja in vračila sorazmernega deleža plačane letne dajatve za uporabo vozila v cestnem prometu, dediči pri registracijski organizaciji odjavijo vozilo in pri tem predložijo prometno dovoljenje in registrske tablice. Zahtevano je soglasje vseh dedičev, kar registracijska organizacija preveri na smrtovnici ali dokazilu, ki ga izda zapuščinsko sodišče. Naveden postopek lahko uredi tudi oseba, ki je za to določena na podlagi zakona, ki ureja dedovanje.

V namen večje jasnosti določb, ki se nanašajo na pravice in obveznosti posameznikov, je predlog novega Pravilnika o registraciji motornih in priklopnih vozil že dopolnjen z navedeno vsebino.

Komentarji