Skoči do osrednje vsebine
Prijava v aplikacijo

Ste pozabili geslo?

Registracija

Predlagam vladi
Predlog z odzivom pristojne institucije

4x dvig kazni za vožnjo v naravi_ štirikolesniki, avtomobili, motorji

896 OGLEDOV 19 KOMENTARJEV

Zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o ohranjanju narave (Uradni list RS, št. 46/14; v nadaljnjem besedilu: ZON-C) določa za prekršek vožnje, ustavitve ali parkiranja vozila na motorni pogon v naravnem okolju za fizično osebo globa od 40 do 100 eurov.

Medtem, ko je za vožnjo s kolesom v naravnem okolju v skladu s četrtim odstavkom 161.3 členom ZON za posameznika zagrožena globa 100 eurov. Slednje pomeni, da je kazen za vožnjo v naravnem okolju z motokrosom, štirikolesnikom, ali avtomobilom na štirikolesni pogon običajno izrečena kazen 40eur. Kazen za vožnjo v naravnem okolju s kolesom pa 100 eur. To je absurd in neenakovredna obravnava oz. diskriminacija kolesarjev. Še posebej je to napaka, ker kolo nikoli ne povzroča tako velikega uničenja podrasti kot npr. motorkros motor ali neko težje vozilo z motornim pogonom.

NEMUDOMA 4x dvignite kazni za vožnjo v naravi za vozila z motornim pogonom.

64 glasov

10 glasov

Če bo predlog prejel vsaj 25 glasov za in več glasov za kot proti, ga bomo poslali v obravnavo pristojnemu ministrstvu.

AVTOR V Vanja se ne klanja 61 predlogov
STATUS PREDLOGA
  • PREDLOG POSLAN
  • KONEC OBRAVNAVE
  • ODGOVOR

Odgovor


25. 10. 2022

Odziv Ministrstva za okolje in prostor

Na Ministrstvu za okolje in prostor (MOP) se strinjamo s povišanjem glob za prekrške v zvezi z vožnjo z motornimi vozili v naravnem okolju, saj gre za problem ogrožanja narave, za katerega ocenjujemo, da bi ga morali omejiti. MOP je že leta 2014 s spremembo Zakona o ohranjanju narave (ZON) predlagal višje globe za tovrstne prekrške, ki pa so bile v postopku sprejemanja zakona v Državnem zboru z amandmajem znižane. Smiselna je tudi ureditev sorazmernost glob v zvezi z vožnjo s kolesi, ki je za naravo manj ogrožujoče kot v primeru vožnje z motornimi vozili, globe pa so (po amandmaju iz l. 2014) višje.

Sprememba glob v zvezi z vožnjo z vozili v naravnem okolju je ena od prioritetnih vsebin, ki jih nameravamo ponovno predlagati v spremembi ZON. Predlog je bil v javni razpravi tudi že leta 2019, vendar se je takratni postopek spremembe zakona zaustavil.

Komentarji