Skoči do osrednje vsebine
Prijava v aplikacijo

Ste pozabili geslo?

Registracija

Predlagam vladi
Predlog z odzivom pristojne institucije

Zdravila na beli recept za rakave bolnike - predlog oprostitve plačila zdravil

358 OGLEDOV 6 KOMENTARJEV

Recept je dokument, ki ločuje zdravila na tista, pri katerih se lahko o potrebi po uporabi odločimo sami, ter tista, kjer lahko primernost jemanja določi le zdravnik. Zdravila ki vebujejo snovi za zdravljenje erektilne disfunkcije se štejejo med slednja, saj imajo kot zdravilo kar nekaj stranskih učinkov, zaradi katerih je najprej treba določiti, ali so sploh primerna za zdravljenje posameznega pacienta.

Vladi Republike Slovenije predlagam, da se sproži postopek, da se tovrstna zdravila za zdravljenje erektilne disfunkcije, ki je posledica odstranitve prostate zaradi rakavega obolenja, poskrbi za plačilo s strani zavarovalnice.

Menim, da smo državljanke in državljani enaki pred zakonom. Če je poskrbljeno za odvisnike na drogo, ki dobivajo brezplačno metadonsko terapijo, bi bilo lahko poskrbljeno tudi za nas rakave bolnike, ki se borimo s to zahrbtno boleznijo.

38 glasov

3 glasovi

Če bo predlog prejel vsaj 25 glasov za in več glasov za kot proti, ga bomo poslali v obravnavo pristojnemu ministrstvu.

AVTOR P Pozitiven odziv 1 predlog
STATUS PREDLOGA
  • PREDLOG POSLAN
  • KONEC OBRAVNAVE
  • ODGOVOR

Odgovor


6. 4. 2023

Odziv Ministrstva za zdravje

Uvodoma želimo pojasniti, da se v skladu z Zakonom o zdravilih razvršča zdravila glede na predpisovanje in izdajanje na zdravila, za izdajo katerih je potreben zdravniški recept in na zdravila, za izdajo katerih zdravniški recept ni potreben. Med zdravila, za katera je potreben zdravniški recept, se razvrstijo zdravila, ki izpolnjujejo najmanj eno od naslednjih meril: 1.) zanje obstaja verjetnost, da tudi ob pravilni uporabi predstavljajo posredno ali neposredno nevarnost za uporabnika, če se uporabljajo brez zdravniškega nadzora; 2.) se pogosto in v veliki meri uporabljajo nepravilno, zato obstaja velika verjetnost, da bodo posredno ali neposredno ogrozila uporabnikovo zdravje; 3.) vsebujejo učinkovine ali pripravke učinkovin, katerih učinki ali neželeni učinki zahtevajo nadaljnje raziskovanje; 4.) so v farmacevtskih oblikah za parenteralno uporabo.

Nadalje želimo pojasniti, da je način financiranja zdravila, torej ali se določeno zdravilo doplača ali ne, odvisen od tega, na katero od list zdravstvene zavarovalnice (Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije - ZZZS) je zdravilo umeščeno. ZZZS razvršča zdravila, ki se predpisujejo na recept na t.i. pozitivno ali vmesno listo. Zdravila, ki niso na pozitivni ali vmesni listi, niso sestavni del pravic iz obveznega zdravstvenega zavarovanja in jih plača bolnik, kateremu so zdravila namenjena. ZZZS posamezna zdravila obravnava na podlagi vlog predlagateljev (imetnikov dovoljenja za promet z zdravilom), pobud zdravstvenih institucij (izvajalcev zdravstvene dejavnosti) ali na lastno pobudo v skladu s Pravilnikom o razvrščanju zdravil na listo. Pri razvrščanju zdravila na listo pa je ZZZS vezan na pravila, ki jih predvideva prej omenjeni pravilnik.

Komentarji