Skoči do osrednje vsebine
Prijava v aplikacijo

Ste pozabili geslo?

Registracija

Predlagam vladi
Predlog z odzivom pristojne institucije

Pokojnina

595 OGLEDOV 8 KOMENTARJEV

Prosim vlado, da ne dviguje pokojnin samo tistim ki imajo polno delovno dobo in ob tem pozablja na invalidsko upokojene delavce. Delala sem 34 let in sem upokojena zaradi bolezni, z 560 euri ne morem več preživeti, vi pa samo omenjate tiste z polno delovno dobo. Prosim ravnajte pošteno. Hvala

30 glasov

2 glasova

Če bo predlog prejel vsaj 25 glasov za in več glasov za kot proti, ga bomo poslali v obravnavo pristojnemu ministrstvu.

AVTOR U Upokojenka 1 predlog
STATUS PREDLOGA
  • PREDLOG POSLAN
  • KONEC OBRAVNAVE
  • ODGOVOR

Odgovor


25. 10. 2022

Odziv Ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti

Kljub stalnemu prizadevanju Vlade RS za dvig socialne varnosti prejemnikov pokojnin se je potrebno zavedati, da zgolj dvig pokojnin, brez upoštevanja finančnih omejitev ter dolgoročne vzdržnosti pokojninske blagajne, ni mogoč. Pri sprejemanju rešitev je potrebno imeti v mislih tako upokojence kot tudi aktivno generacijo, ki s plačevanjem prispevkov zagotavlja sredstva za tekoče izplačilo pravic ter oblikovati pravice tako, da bodo do njih lahko v primerljivi višini upravičeni tudi posamezniki, ki se bodo upokojevali v prihodnjih letih in desetletjih.

Ne glede na navedeno, je bilo v zadnjih letih sprejetih kar nekaj sistemskih rešitev, ki so že vplivale na dvig upokojenskih prejemkov. Zaradi izrednih uskladitev pokojnin so se le-te v preteklih letih uskladile v precej višji višini, kot bi se, če bi se usklajevale zgolj na podlagi sistemskega zakona. Več sredstev je namenjenih tudi za izplačilo letnega dodatka upokojencev, upokojencem z nižjimi pokojninami pa se je v preteklem in letošnjem letu izplačal tudi solidarnostni dodatek.

Poleg navedenega je bila z Zakonom o spremembah in dopolnitvah Zakona o pokojninskem in invalidskem zavarovanju (Uradni list RS, št. 75/19; ZPIZ-2G), sprejeta manjša pokojninska reforma, ki je naslovila ravno višine pokojnin oziroma izboljšanje socialne varnosti posameznikov, ki se upokojujejo:

  • zajezitev nižanja odmernih odstotkov za ženske ter dvig odmernih odstotkov za moške,
  • dvig odmernih odstotkov za odmero invalidskih pokojnin,
  • dvig najnižje osnove za odmero vdovske in družinske pokojnine ter
  • stimulacije za podaljševanje aktivnosti in dodatno vključenost v zavarovanje za krajši delovni čas od polnega.

Prav tako so se z letom 2022 zvišale vse pokojnine zaradi hitrejšega zvišanja odmernega odstotka. Določena je bila nova višina najnižje ter zagotovljene pokojnine, na novo je bil uveden institut najnižje invalidske pokojnine, povišale pa so se tudi pokojnine zavarovancev, ki so bili v pretežni meri zavarovani za ožji obseg pravic. Vsi navedeni zneski se usklajujejo v enakem obsegu in rokih kot pokojnine in po izredni uskladitvi na podlagi ZPIZ-2L (Uradni list RS, št. 10/22 z dne 21. 1. 2022) ter po sistemski uskladitvi v višini 4,4% v februarju 2022 znašajo 294,78 EUR za najnižjo pokojnino, 653,75 EUR za zagotovljeno pokojnino ter 409,70 EUR za najnižjo invalidsko pokojnino.

Višina pokojnine je odraz višine plač, od katerih so bili plačani prispevki tekom aktivne dobe, obenem pa tudi odraz dolžine obdobja v katerem so bili prispevki plačani. Ker sistem pokojninskega in invalidskega zavarovanja vsebuje tudi element solidarnosti, se osebam, ki so dopolnile 40 let pokojninske dobe brez dokupa, zagotavlja pokojnina v znesku, ki je ustrezno višji od zneska socialne pomoči, saj je pokojnina vendarle odraz večletnega dela in plačila prispevkov.

Načelo sorazmernosti pa mora biti spoštovano tudi znotraj samega sistema pokojninskega in invalidskega zavarovanja, kar pomeni, da osebe s krajšo pokojninsko dobo (ob enaki pokojninski osnovi) ne morejo prejeti več, kot osebe z daljšo pokojninsko dobo. Z namenom ohranitve sorazmerja med pokojninami in ohranitve njihove vrednosti se, skladno z določbo 105. člena Zakona o pokojninskem in invalidskem zavarovanju (Uradni list RS, št. 48/22 – uradno prečiščeno besedilo – v nadaljnjem besedilu: ZPIZ-2) le-te uskladijo enkrat letno na podlagi rasti povprečne mesečne bruto plače in povprečne rasti cen življenjskih potrebščin v Republiki Sloveniji. V preteklih dveh letih je bilo opravljenih več rednih in tudi izrednih uskladitev, na podlagi katerih se je izboljšal gmotni položaj vseh upokojencev, in sicer:

  • v letu 2020 se je poleg redne uskladitve pokojnin za 2,5%, v decembru izvedla tudi izredna uskladitev pokojnin v višini 2%;
  • v letu 2021 so se pokojnine redno uskladile v višini 2,5%;
  • v letu 2022 je bila v januarju izvedena izredna uskladitev na podlagi novele zakona (ZPIZ-2L) v višini 3,5% oz. 1,7% oz. 1% (odvisno od leta upokojitve), v februarju pa je bila izvedena še redna uskladitev pokojnin v višini 4,4%.

Ob zneskih za izredno uskladitev v letu 2022 pojasnjujemo, da je uskladitev pokojnin v različnih odstotkih temeljila na izračunih Zavoda za pokojninsko in invalidsko zavarovanje Slovenije, iz katerih je razvidna primerjava med odstotki uskladitev pokojnin, ki bi morale biti opravljene po vsakokratnem veljavnem zakonu, ki ureja pokojninsko in invalidsko zavarovanje od leta 2010 dalje, ter dejansko izvedenimi uskladitvami pokojnin po tem zakonu oziroma po interventnih zakonih, ki so omejevali in preprečevali uskladitev po področnem zakonu.

Komentarji