Skoči do osrednje vsebine
Prijava v aplikacijo

Ste pozabili geslo?

Registracija

Predlagam vladi
Predlog z odzivom pristojne institucije

Preusmeritev tranzitnih turistov na avtoceste

341 OGLEDOV 11 KOMENTARJEV

Predlagam, da se za tranzitne turiste uvede obvezna preusmeritev na avtoceste. Živimo v naselju, ki je vzporedno ob avtocesti (Šentilj-Gruškovje) in zlasti ob poletnih vikendih se skozi naš kraj izrazito poveča promet zaradi tujcev, ki se izogibajo plačilu vinjete in uporabljajo lokalne ceste.

Ukrep zagotovo ne bi bil v neskladju z zakonodajo EU, saj enaka rešitev obstaja npr. v Avstriji na avtocesti Salzburg-Karavanke. Od tam lahko tudi prenesemo rešitve za turiste, ki Slovenije ne bi uporabljali samo za tranzit.

27 glasov

10 glasov

Če bo predlog prejel vsaj 25 glasov za in več glasov za kot proti, ga bomo poslali v obravnavo pristojnemu ministrstvu.

AVTOR H HRobert 2 predloga
STATUS PREDLOGA
  • PREDLOG POSLAN
  • KONEC OBRAVNAVE
  • ODGOVOR

Odgovor


7. 11. 2022

Odziv Ministrstva za infrastrukturo

Na področju nacionalne zakonodaje Zakon o cestah ureja enotna pravila za gradnjo, upravljanje in vzdrževanje vseh javnih cest ter pogoje za uporabo nekategoriziranih cest, ki se uporabljajo za javni cestni promet, zaradi zagotavljanja enakih pogojev za varno odvijanje cestnega prometa na celotnem cestnem omrežju. Javne ceste so prometne površine, ki so splošnega pomena za promet in jih lahko vsak prosto uporablja na način in pod pogoji, ki jih določa omenjeni zakon in zakon, ki ureja pravila cestnega prometa.

Začasno prepoved ali omejitev uporabe javne ceste ali njenega dela lahko na podlagi zakonskega pooblastila izvede upravljavec ceste. Uvedbo omejitve uporabe ceste lahko izvede le v primeru, da je javna cesta ali njen del v stanju, da promet po njej ni mogoč ali je mogoč samo promet posameznih vrst vozil, če promet posameznih vrst vozil povzroča pospešeno propadanje te ceste ali, če to terjajo drugi utemeljeni razlogi, ki se nanašajo na zavarovanje ceste in varnost prometa na njej (sneg, poledica, odjuga, veter, nenadne poškodbe ceste ali ovire na cesti).

Med te omejitve uporabe ceste spada omejitev prometa posameznih vrst vozil, zmanjšanje dovoljene skupne mase, osne obremenitve ali dimenzij vozil, zmanjšanje največje dovoljene hitrosti vozil in drugi ukrepi, če to zahtevajo razmere na javni cesti.

Minister, pristojen za promet, lahko na posameznih državnih cestah zaradi pretočnosti prometa, varstva bivalnega in naravnega okolja ter prometne preobremenjenosti naravnega okolja odredi omejitev uporabe državnih cest za tovorna vozila, katerih največja dovoljena masa presega 7,5 tone, razen za prevoze teh vozil v lokalnem prometu, na cestah, ki potekajo skozi ali mimo naselja in vzporedno s katerimi potekajo državne ceste enakih ali boljših prometno tehničnih-lastnosti, lahko pa tudi za vsa motorna vozila ali posamezne vrste motornih vozil na cestah, ki potekajo po zavarovanih območjih narave, na predlog ministra, pristojnega za okolje.

Omejitev uporabe posamezne občinske ceste lahko odredi tudi župan občine. Omejitev uporabe ceste lahko izvede zaradi zagotavljanja prometne varnosti na označenih šolskih poteh, na predlog ministra za okolje pa lahko tudi na občinskih cestah, ki potekajo po zavarovanih območjih narave in povzročajo prometno preobremenjenost naravnega okolja, kar ima za posledico degradacijo tako naravnega kot tudi bivalnega okolja.

Komentarji