Skoči do osrednje vsebine
Prijava v aplikacijo

Ste pozabili geslo?

Registracija

Predlagam vladi
Predlog z odzivom pristojne institucije

Uvedba strokovnega izpita za državne uradnike

594 OGLEDOV 5 KOMENTARJEV

Zaradi slabšanja znanja in z namenom preprečevanja političnega zaposlovanja nesposobnih kadrov predlagam ponovno uvedbo strokovnega izpita za državne uradnike. Tako je bilo v preteklosti že urejeno v okviru Zakona o javnih uslužbencih, dokler ni prva Janševa vlada tega ukinila. Ostalo je samo nekajdnevno usposabljanje v obliki poslušanja predavanj iz predpisanih tematik.

40 glasov

2 glasova

Če bo predlog prejel vsaj 25 glasov za in več glasov za kot proti, ga bomo poslali v obravnavo pristojnemu ministrstvu.

AVTOR U uporabnik12 1 predlog
STATUS PREDLOGA
  • PREDLOG POSLAN
  • KONEC OBRAVNAVE
  • ODGOVOR

Odgovor


18. 10. 2022

Odziv Ministrstva za javno upravo

V zvezi s prejetim predlogom pojasnjujemo, da na Ministrstvu za javno upravo pripravljamo »Izhodišča za nadaljnji razvoj uslužbenskega sistema v Republiki Sloveniji«. Po našem mnenju je obstoječi Zakon o javnih uslužbencih trden temelj sistema javnih uslužbencev in kvalitetno izhodišče za predvideno posodobitev uslužbenskega sistema. Vendar pa so se v dvajsetih letih uporabe zakona v praksi pokazale določene pomanjkljivosti, hkrati pa je s prenovo uslužbenskega sistema treba nasloviti tudi spreminjajočo se družbeno realnost. V postopku sprememb uslužbenskega sistema bomo tako zasledovali cilj večje fleksibilnosti pri upravljanju s kadri v javni upravi ter tudi dodatne krepitve strokovnosti in neodvisnosti javnih uslužbencev. Zavedamo se, da mora pri zaposlovanju v javni upravi prevladati načelo zaposlovanja najboljših možnih kandidatov in da je državni izpit iz javne uprave kot eden izmed pogojev za delo v javni upravi lahko učinkovit mehanizem za zagotavljanje najsposobnejših kadrov, zato v okviru predlogov rešitev glede prenove uslužbenskega sistema na podlagi izkušenj v praksi razmišljamo tudi o vzpostavitvi pravne podlage za ponovno uvedbo strokovnega izpita iz javne uprave.

Glede na navedeno v zvezi s prejetim predlogom menimo, da je navedeni predlog primeren za nadaljnjo obravnavo, ki bo opravljena v okviru prenove oziroma posodobitve uslužbenskega sistema.

Komentarji