Skoči do osrednje vsebine
Prijava v aplikacijo

Ste pozabili geslo?

Registracija

Predlagam vladi
Predlog z odzivom pristojne institucije

Težave vaščanov s problematičnimi sosedi

1554 OGLEDOV 45 KOMENTARJEV

Prosim, da se aktivno prične z zaščito pravic vaščanov, kateri imajo za sosede problematične sosede. Ti kradejo, streljalo, ubijajo domače živali sosedom, pretepajo sosede, vlamljajo v okoliške hiše in prejemajo socialno podporo, ki jo v proračun vplačujejo pošteni, delavni sosedje. Ko se zadeva prijavi policiji ta ne ukrepa, ker so ti sosedi preveč nasilni in oboroženi, policija pa ne upa ukrepat in sploh ne začne policijskega postopka, ker je ta predrag in neuspešen. Pošteni sosedje živijo 24 ur v strahu in terorju. Policija bi v takih primerih morala imeti večja pooblastila in bi pri teh prestopkih jih lahko kazensko preganjala tudi pri manjših vrednosti. Trenutno, če je škoda pod 500 EUR postopka ne začnejo, ker je kaznivo dejanje manjših vrednosti. Kdaj se bodo zaščitile pravice poštenih ljudi? Ko te napadejo, okradejo, ubijejo domačo žival in jih zasačiš na delu, prijaviš na policijo se nič ne zgodi. Že leta prosto delajo kar želijo. Predlagam tudi sprejetje zakona, da se lahko takšne sosede prisilno izseli iz okoliša tako kot se lahko izseli problematičnega soseda iz stanovanjskega bloka. Predlagam spremembo kazenskega zakonika za pregon kaznivih dejanj manjših vrednosti in ob ponavljajočih prijavah tudi pravico policije za vstop v stanovanjske prostore problematičnega soseda, da se razišče prijava.

147 glasov

3 glasovi

Če bo predlog prejel vsaj 25 glasov za in več glasov za kot proti, ga bomo poslali v obravnavo pristojnemu ministrstvu.

AVTOR S Sosed 3 predlogi
STATUS PREDLOGA
  • PREDLOG POSLAN
  • KONEC OBRAVNAVE
  • ODGOVOR

Odgovor


25. 10. 2022

Odziv Ministrstva za notranje zadeve

Pojasnjujemo, da je Policija skladno s predpisi, v primeru prejema kazenske ovadbe ali zaznave razlogov za sum, da je bilo storjeno kaznivo dejanje, ki se preganja po uradni dolžnosti, dolžna storiti vse potrebno, da se storilec izsledi, da se storilec ali udeleženec ne skrije ali ne pobegne, da se odkrijejo in zavarujejo sledovi  ter predmeti, ki bi lahko služili kot dokaz in da se zberejo vsa obvestila, ki bi utegnila biti koristna za uspešno izvedbo kazenskega postopka. Vsaka preiskava kaznivega dejanja je specifična, veljavni predpisi pa ne določajo izjem glede obravnave oziroma preiskovanja primerov, ko je nastala škoda manjša od 500 EUR.

Pri opravljanju policijskih nalog se vsem osebam zagotavljajo pravice in temeljne svoboščine, ne glede na narodnost, raso, spol, jezik, vero, politično ali drugo prepričanje, gmotno stanje, rojstvo, izobrazbo, družbeni položaj, invalidnost ali katerokoli drugo osebno okoliščino.

V Ministrstvu za notranje zadeve in policiji se zavedamo (včasih) visokih pričakovanj javnosti, vendar je pri tem treba izpostaviti, da je policija pri svojem delu dolžna spoštovati predpise. Tako smejo policisti npr. brez odredbe sodišča vstopiti v tuje stanovanje ali druge prostore ob izpolnjenih pogojih iz 53. člena Zakona o nalogah in pooblastilih policije, preiskavo stanovanja in drugih prostorov pa ob izpolnjenih pogojih iz Zakona o kazenskem postopku.

Za odkrivanje in preiskovanje kaznivih dejanj so z zakonom določeni policija (odkrivanje kaznivih dejanj in storilcev kaznivih dejanj) in državna tožilstva kot samostojni državni organi v okviru pravosodja (usmerjanje policije pri odkrivanju kaznivih dejanj in storilcev kaznivih dejanj ter pregon storilcev kaznivih dejanj). Neodvisna sodišča pa preiskujejo kazniva dejanja (kazenska preiskava), preizkušajo kazenske obtožbe državnega tožilstva ter sodijo storilcem kaznivih dejanj.

Glede na predhodno opisano ocenjujemo, da je trenutno veljavna materialna in procesno kazenska zakonodaja ustrezna, saj omogoča uspešen pregon storilcev vseh kaznivih dejanj.

Komentarji