Skoči do osrednje vsebine
Prijava v aplikacijo

Ste pozabili geslo?

Registracija

Predlagam vladi
Predlog z odzivom pristojne institucije

Ukinitev povračila stroškov za prehrano v obliki bonov

694 OGLEDOV 2 KOMENTARJA

Predlagam, da se ukine povračilo stroškov za prehrano v obliki bonov, da se bo lahko delavec sam odločil, v katero trgovino bo šel in ne v tisto, kar "zahteva" podjetje. V bistvu bi moral Zakon o delovnih razmerjih obveznost izplačila v denarni obliki predpisovati poleg plače tudi ostale obvezne prejemke (prevoz, malica, regres ...). Razlog za to je tudi dejstvo, da trgovina, katere bone je prejel delavec, ni v bližini delodajalca ali pa ni mogoče prehrane zagotoviti v času, ki ga ima delavec namenjen za odmor. Že to je problematično, da je delavec prisiljen porabiti bone v natančno določenem obdobju in natančno določeni trgovini. Tovrstna praksa je nesprejemljiva tudi z vidika svobode potrošnika in nelojalne konkurence, saj delavca prisiljuje, da neki prejemek, ki bi ga imel sicer v primeru, ko mu delodajalec ne zagotavlja organizirane prehrane, pravico svobodno porabiti za prehrano po svoji volji, porabi v neki trgovini, ki je morda precej oddaljena, dražja od drugih trgovin ali pa iz kakšnega drugega razloga delavcu ne predstavlja prave izbire za potrošnjo njegovega denarja, s katerim bi moral imeti pravico prosto razpolagati. Izgovori delodajalca, da plačila za svoje delo pogosto prejema v obliki kompenzacij, v konkretnih primerih bonov, ne bi smeli vplivati na pravice zaposlenega, saj ga v takšnem primeru loči le še korak do tega, da bodo vsi prejemki razen plače, morda pa celo še ta, izplačani v obliki materialnih dobrin, ne glede na to, ali jih delavec potrebuje ali ne.

Povrh pa takšen način izplačila tudi precej vpliva na kreditno sposobnost oziroma se dodatno zmanjša možnost za kakšen kredit, ker določene banke upoštevajo tudi malico in prevoz na delo.

Zato še enkrat, predlagam, da se ukine kakršno koli povračilo stroškov v obliki bonov, ker so tudi primeri, da na takšen način tudi nekateri delodajalci zlorabljajo.

43 glasov

0 glasov

Če bo predlog prejel vsaj 25 glasov za in več glasov za kot proti, ga bomo poslali v obravnavo pristojnemu ministrstvu.

AVTOR T Tako je to 17 predlogov
STATUS PREDLOGA
  • PREDLOG POSLAN
  • ZADNJA SPREMEMBA
  • KONEC OBRAVNAVE
  • ODGOVOR

Odgovor


18. 10. 2022

Odziv Ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti

V zvezi z izpostavljeno pobudo naj se ukinejo povračila stroškov za prehrano v obliki bonov pojasnjujemo, da Zakon o delovnih razmerjih[1] (v nadaljevanju: ZDR-1) kot splošen predpis na področju delovnih razmerij v 130. členu določa pravico delavca do povračila določenih materialnih stroškov, ki mu nastanejo v zvezi z opravljanjem dela. ZDR-1 določa le splošno upravičenost delavcev do povračila stroškov v zvezi z delom, med katere spada tudi povračilo stroškov za prehrano med delom, medtem ko določitev višine povračila le-teh in samih pogojev za izplačilo prepušča ureditvi v kolektivnih pogodbah. ZDR-1 torej določa temelj oziroma samo pravico do povračila navedenih stroškov, ki je na drugi strani tudi temeljna obveznost delodajalca, v kolektivnih pogodbah pa se opredelijo način izpolnitve in podrobnejši pogoji za uveljavitev te pravice. Praviloma kolektivne pogodbe določajo, da se povračilo delavcem prizna, če so na delu najmanj štiri ure na dan, strošek prehrane med delom pa se praviloma povrne v denarju, če delodajalec ne zagotavlja toplega obroka ali če delavec iz utemeljenih razlogov ne more uživati organizirane prehrane.

Ob tem dodajamo, da je določbo 130. člena ZDR-1 treba povezati s 135. členom ZDR-1, ki določa način povračila stroškov v zvezi z delom in s 36. členom Zakona o davčnem postopku (ZDavP-2)[2], ki določa obveznost plačil na transakcijske račune. Delodajalec mora torej delavcu izdati pisni obračun stroškov in izvršiti plačilo na njegov transakcijski račun, če ni s kolektivno pogodbo na ravni dejavnosti določen drugačen način izplačila. Po ZDR-1 se pisni obračun šteje kot verodostojna listina. Na podlagi navedene listine delavec lahko neposredno vloži predlog za izvršbo na podlagi verodostojne listine.

Menimo, da je zakonska ureditev povračila stroškov za prehrano med delom, ki določa pravico delavca do povrnitve stroškov prehrane, predstavnikom delavcev in predstavnikom delodajalcev pa prepušča način izpolnitve in podrobnejše pogoje za uveljavitev te pravice v kolektivnih pogodbah na ravni dejavnosti, ustrezna. Poudariti tudi velja, da problematika, predstavljena v pobudi, ni bila izpostavljena in posledično obravnavana v okviru usklajevanj med socialnimi partnerji pri pripravi ZDR-1.

 


[1] Zakon o delovnih razmerjih (Uradni list RS, št. 21/13, 78/13 – popr., 47/15 – ZZSDT, 33/16 – PZ-F, 52/16, 15/17 – odl. US, 22/19 – ZPosS, 81/19, 203/20 – ZIUPOPDVE, 119/21 – ZČmIS-A, 202/21 – odl.US, 15/22 in 54/22 – ZUPŠ-1)

[2] Zakon o davčnem postopku (Uradni list RS, št. 13/11 – uradno prečiščeno besedilo, 32/1294/12101/13 – ZDavNepr, 111/1322/14 – odl. US, 25/14 – ZFU, 40/14 – ZIN-B, 90/1491/1563/1669/1713/18 – ZJF-H, 36/1966/19145/20 – odl. US, 203/20 – ZIUPOPDVE, 39/22 – ZFU-A, 52/22 – odl. US in 87/22 – odl. US)

Popravki predloga

Verzija predloga z dne, 22. 8. 2022 | 10:33:36

Ukinitev povračila stroškov za prehrano v obliki bonov

Predlagam, da se ukine povračilo stroškov za prehrano v obliki bonov, da se bo lahko delavec sam odločil, v katero trgovino bo šel, in ne v tisto, kar "zahteva" podjetje. V bistvu bi moral Zakon o delovnih razmerjih obveznost izplačila v denarni obliki predpisovati poleg plače tudi ostale obvezne prejemke (prevoz, malica, regres ...). Razlog za to je tudi dejstvo, da trgovina, katere bone je prejel delavec, ni v bližini delodajalca ali pa ni mogoče prehrane zagotoviti v času, ki ga ima delavec namenjen za odmor. Že to je problematično, da so delavec prisiljen porabiti bone v natančno določenem obdobju in natančno določeni trgovini. Tovrstna praksa je nesprejemljiva tudi z vidika svobode potrošnika in nelojalne konkurence, saj delavca prisiljuje, da neki prejemek, ki bi ga imel sicer v primeru, ko mu delodajalec ne zagotavlja organizirane prehrane, pravico svobodno porabiti za prehrano po svoji volji, porabi v neki trgovini, ki je morda precej oddaljena, dražja od drugih trgovin ali pa iz kakšnega drugega razloga delavcu ne predstavlja prave izbire za potrošnjo njegovega denarja, s katerim bi moral imeti pravico prosto razpolagati. Izgovori delodajalca, da plačila za svoje delo pogosto prejema v obliki kompenzacij, v konkretnih primerih bonov, ne bi smeli vplivati na pravice zaposlenega, saj ga v takšnem primeru loči le še korak do tega, da bodo vsi prejemki razen plače, morda pa celo še ta, izplačani v obliki materialnih dobrin, ne glede na to, ali jih delavec potrebuje ali ne.

Povrh pa takšen način izplačila tudi precej vpliva na kreditno sposobnost oziroma se dodatno zmanjša možnost za kakšen kredit, ker določene banke upoštevajo tudi malico in prevoz na delo.

Zato še enkrat, predlagam, da se ukine kakršno koli povračilo stroškov v obliki bonov, ker so tudi primeri, da na takšen način tudi nekateri delodajalci zlorabljajo.

Komentarji