Skoči do osrednje vsebine
Prijava v aplikacijo

Ste pozabili geslo?

Registracija

Predlagam vladi
Predlog z odzivom pristojne institucije

Nabiranje suhljadi v državnih gozdovih

619 OGLEDOV 27 KOMENTARJEV

Znižanje ddv, draginjski dodatki in energetski boni so nesmiselni ukrepi, saj generirajo še višjo inflacijo. Vlada naj namesto tega dovoli nabiranje suhljadi v državnih gozdovih in s tem aktivira ljudi, da nekaj sami naredijo proti energerski revščini, ne pa samo čakajo, kaj bo naredila država.

26 glasov

8 glasov

Če bo predlog prejel vsaj 25 glasov za in več glasov za kot proti, ga bomo poslali v obravnavo pristojnemu ministrstvu.

AVTOR A ahac36 nuncij 147 predlogov
STATUS PREDLOGA
  • PREDLOG POSLAN
  • KONEC OBRAVNAVE
  • ODGOVOR

Odgovor


4. 10. 2022

Odziv Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano

Nabiranje suhljadi je tako v zasebnih, občinskih kot tudi državnih gozdovih načeloma prepovedano, je pa spodaj navedeno, kdo lahko (na podlagi predpisov) opravlja različna dela v gozdovih. Glede na predlog državljana, ki izpostavlja državne gozdove, odgovarjamo glede »nabiranja suhljadi« torej v državnih gozdovih, ki so v lasti Republike Slovenije, z njimi pa gospodari podjetje Slovenski državni gozdovi na podlagi prvega odstavka 9. člena Zakona o gospodarjenju z gozdovi v lasti Republike Slovenije.

Poleg tega je delo v gozdu nevarno, zato je posebej urejeno s predpisi o gozdovih:

  1. Prvi odstavek 19. člena Zakona o gozdovih določa, da dela v svojem gozdu lahko opravlja lastnik gozda, pri tem pa mu lahko pomagajo njegovi zakoniti dediči ter njihovi zakonci in druge fizične osebe v obliki medsosedske pomoči.
  2. Drugi odstavek tega člena pa določa, da dela v gozdu lahko opravljajo tudi za ta dela registrirane fizične ali pravne osebe, ki izpolnjujejo predpisane pogoje glede strokovne usposobljenosti.
  3. Pogoje pa določa Pravilnik o minimalnih pogojih, ki jih morajo izpolnjevati izvajalci del v gozdovih. Pravilnik med drugim določa zahteve za izobrazbo in za strokovno usposobljenost delavcev, ki opravljajo določeno opravilo v gozdu, zahtevo po organiziranosti varnosti in zdravja pri delu v skladu s predpisi o varstvu pri delu, pridobitev dovoljenja za opravljanje del v gozdu in zahtevo po obveščanju Gozdarske inšpekcije pred prvim začetkom izvajanja del.

Če posamezna fizična oseba zadosti pogojem Zakona o gozdovih in Pravilnika o minimalnih pogojih, ki jih morajo izpolnjevati izvajalci del v gozdovih, lahko opravlja katerokoli delo v gozdu, vključno z razžagovanjem sečnih ostankov, njihovim zlaganjem in odvozom, vendar mora medsebojna razmerja predhodno ustrezno dogovoriti s podjetjem Slovenski državni gozdovi.

Komentarji