Skoči do osrednje vsebine
Prijava v aplikacijo

Ste pozabili geslo?

Registracija

Predlagam vladi
Predlog z odzivom pristojne institucije

Prepoved kajenja med vožnjo

1845 OGLEDOV 11 KOMENTARJEV

Predlagam vladi RS, da razmisli o spremembi zakona o pravilih cestnega prometa, s katerim se prepove kajenje med vožnjo. S tem tudi uvede denarne kazni za takšen prekršek. Kajenje med vožnjo zmanjšuje osredotočenost voznika na vožnjo in odvrača njegovo pozornost od dogajanja v prometu.

43 glasov

14 glasov

Če bo predlog prejel vsaj 25 glasov za in več glasov za kot proti, ga bomo poslali v obravnavo pristojnemu ministrstvu.

AVTOR S SLO7 1 predlog
STATUS PREDLOGA
  • PREDLOG POSLAN
  • KONEC OBRAVNAVE
  • ODGOVOR

Odgovor


10. 10. 2022

Odziv Ministrstva za infrastrukturo

Zakon o pravilih cestnega prometa (Uradni list RS, št. 156/21 – uradno prečiščeno besedilo in 161/21 – popr.; v nadaljnjem besedilu: ZPrCP) celovito ureja prometna pravila ravnanja v cestnem prometu ter pooblastila in sankcije, ki jih pri izvajanju zakona izrekajo pristojni organi.

ZPrCP tako v prvem odstavku 35. člena določa, da se morata voznik in učitelj vožnje med vožnjo vzdržati vseh ravnanj, ki bi zmanjševala njuno slušno ali vidno zaznavanje ali zmožnost obvladovanja vozila.

Slednje pomeni, da voznik in učitelj vožnje med vožnjo ne smeta uporabljati opreme ali naprav, gledati televizije, telefonirati, uživati hrane, piti, kaditi, se lepotičiti, reševati križanke, brati knjig in časopisov, izpolnjevati različnih obrazcev, uporabljati prenosnega računalnika, pisati SMS /MMS–sporočil, ipd., če bi takšno ravnanje zmanjševalo voznikovo in učiteljevo slušno ali vidno zaznavanje ali zmožnost obvladovanja vozila.

Za kršitev navedene določbe je predpisana globa v višini 250 eurov in stranska sankcija 3 kazenskih točk.

Ministrstvo za infrastrukturo na podlagi navedenega meni, da ni potrebna priprava spremembe ZPRCP, ki bi prepovedala kajenje med vožnjo, saj veljavna določba 35. člena ZPrCP to že ureja.

Komentarji