Skoči do osrednje vsebine
Prijava v aplikacijo

Ste pozabili geslo?

Registracija

Predlagam vladi
Predlog z odzivom pristojne institucije

zvišanje participacija za očala za 50 %

516 OGLEDOV 5 KOMENTARJEV

Vladi predlagam, da zviša participacijo za očala za 50 %. Saj so stekla izredno draga in steklo za eno oko pride najmanj 120 evrov in je prevelik delež bremenitve uporabnikov očal. Saj očala niso luksus.

30 glasov

2 glasova

Če bo predlog prejel vsaj 25 glasov za in več glasov za kot proti, ga bomo poslali v obravnavo pristojnemu ministrstvu.

AVTOR J Januar2024 101 predlogov
STATUS PREDLOGA
  • PREDLOG POSLAN
  • KONEC OBRAVNAVE
  • ODGOVOR

Odgovor


16. 11. 2022

Odziv Ministrstva za zdravje

Zavarovane osebe imajo v obveznem zdravstvenem zavarovanju pravico do medicinskih pripomočkov za izboljšanje vida, to so očala za bližino, očala za daljavo, druga očala, kontaktne leče in dodatki. Tako kot so za druge vrste medicinskih pripomočkov določeni cenovni standardi (torej vrednost do katere je zavarovana oseb upravičena v breme zdravstvenega zavarovanja), so tudi za različne vrste očal določeni cenovni standardi in so od 42,03 € za očala z nižjimi dioptrijami in običajnimi stekli do 301,55 € za očala z višjimi dioptrijami in lažjimi stekli. V konkretnem primeru ni navedeno za katere vrste očal je predlog, kot ga razumemo za povečanje cenovnega standarda, zato lahko le na splošno pojasnimo pravico do očal.

Zdravnik specialist oftalmolog na podlagi zdravstvenega stanja zavarovane osebe ugotovi, do katere vrste očal je upravičena in izda naročilnico za pripomoček za izboljšanje vida, s katero zavarovana oseba uveljavlja pravico pri optiku, ki ima z Zavodom za zdravstveno zavarovanje Slovenije (v nadaljevanju: ZZZS).

Pogodbena optika zagotavlja zavarovani osebi pravico do predpisanih očal v okviru določenega cenovnega standarda, brez doplačil (določene okvirje in stekla, ki jih mora optik pokazati zavarovani osebi najprej), v kolikor ima zavarovana oseba veljavno obvezno in dopolnilo zdravstveno zavarovanje. Če zavarovana oseba zahteva, se ji lahko zagotovijo tudi nadstandardna očala, ob predhodno podpisani izjavi o doplačilu za nadstandard s strani zavarovane osebe. To pomeni, da v primeru, ko se uveljavlja pravica do medicinskega pripomočka za izboljšanje vida v breme obveznega zdravstvenega zavarovanja, torej na naročilnico za pripomoček za izboljšanje vida, lahko optik zaračuna samo dodatne storitve in materiale, ki jih zahteva ali z njimi soglaša.

Nestabilne razmere na svetovnih trgih cen materialov, energije in delovne sile, se posledično odražajo tudi v predlogih za povečanje cenovnih standardov za medicinske pripomočke, kar na ZZZS skrbno preučijo in ob obstoju utemeljenih razlogov cenovne standarde tudi spremenijo.

Komentarji