Skoči do osrednje vsebine
Prijava v aplikacijo

Ste pozabili geslo?

Registracija

Predlagam vladi
Predlog z odzivom pristojne institucije

Naj bo eVEM tudi portal, kjer bo dostopna Evropska kartica zdravstvenega zavarovanja

445 OGLEDOV 4 KOMENTARJI

Glede na to, da imamo na portalu eVEM dostop do takih in drugačnih zdravstvenih dokumentov je resnično bedasto, da moramo pa kartico Evropsko kartico za zdravstveno zavarovanje pa naročati vsako leto posebej. Naj se zadeva digitalizira in se avtomatsko znebimo vseh stroškov, ki jih ima država vsako leto z izdajo le teh.

41 glasov

2 glasova

Če bo predlog prejel vsaj 25 glasov za in več glasov za kot proti, ga bomo poslali v obravnavo pristojnemu ministrstvu.

AVTOR I i.am.GD 22 predlogov
STATUS PREDLOGA
  • PREDLOG POSLAN
  • KONEC OBRAVNAVE
  • ODGOVOR

Odgovor


25. 10. 2022

Odziv Ministrstva za zdravje

Obstoječi postopki v zvezi z Evropsko kartico zdravstvenega zavarovanja (EU KZZ) so takšni, da lahko vsaka zavarovana oseba pred potekom EU KZZ naroči kartico preko spletne strani ZZZS, mobilnega telefona s SMS sporočilom ali osebno na ZZZS. Če zavarovana oseba EU KZZ naroči prepozno (je ne prejme pred odhodom v tujino) ali jo izgubi pred potekom veljavnosti, lahko na ZZZS takoj dobi certifikat. S tem certifikatom se lahko uveljavljajo zdravstvene storitve med začasnim bivanjem v tujini na enak način kot z evropsko kartico. V mesecu juliju je ZZZS spletno rešitev nadgradil tako, da zavarovana oseba ob naročilu EU KZZ preko spleta v roku 1 minute prejme certifikat na elektronski naslov, ki ga navede v okviru naročila. Certifikat je pisno potrdilo, ki začasno nadomešča EU KZZ za uveljavljanje zdravstvenih storitev v tujini

Podatki o veljavnosti EU KZZ za zavarovano osebo so na voljo tudi na spletni strani ZZZS, na varovanem delu portala, kamor je mogoče dostopati s pomočjo digitalnega potrdila ali SMSPASS.

Od začetka izdajanja EU KZZ so na ZZZS, v okviru predpisanih Sklepov Upravne komisije EU, uvedli že nekaj posodobitev sistema. ZZZS je tudi natančno preučil predlagane spremembe v poslanski pobudi in nima zakonske podlage za zbiranje elektronskih naslovov, telefonskih ali kakšnih drugih osebnih podatkov, kar bi omogočalo obveščanje zavarovanih oseb o poteku veljavnosti EU KZZ. Tudi če bi ta obstajala, bi takšno obveščanje povzročilo množično naročanje EU KZZ v tistem trenutku, ne glede na to, ali bi zavarovana oseba EU KZZ dejansko tudi potrebovala. Velja opozoriti, da so stroški izdelave, predvsem pa stroški pošiljanja kartice, visoki in jih z nepotrebnim naročanjem ZZZS ne želI ZZZS še povišati, ker si prizadevajo, da je poraba davkoplačevalskega denarja racionalna in ekonomična.

Iz Službe Vlade RS za digitalno preobrazbo so sporočili, da ministrica za digitalno preobrazbo podpira vsako pobudo, ki bi uporabnikom državnih storitev olajšala njihovo uporabo.

Ministrica opozarja, da država že ima sisteme, kot je e-Uprava, ki so namenjeni državljanom za elektronsko komuniciranje. Sistem med drugim omogoča, da si uporabnik nastavi obvestila o preteku veljavnosti dokumentov, kar velja tudi za evropsko kartico zdravstvenega zavarovanja. Dejstvo pa je, da je med državljani še vedno mnogo takih, ki ne poznajo vseh storitev e-Uprave, zato v ta namen načrtujejo kampanjo ozaveščanja, ki bo pripomogla k temu, da bodo državljani bolj ozaveščeni in vešči pri uporabi le-teh. Ministrica je sicer že predlagala, da bi storitev v zvezi z naročanjem EU KZZ vključili v sistem zVem in na tem mestu na enoten način uporabnikom omogočili tudi obveščanje.

Komentarji