Skoči do osrednje vsebine
Prijava v aplikacijo

Ste pozabili geslo?

Registracija

Predlagam vladi
Predlog z odzivom pristojne institucije

Problem parkiranja za dostop do planinskih točk

432 OGLEDOV 8 KOMENTARJEV

Vse pogosteje se posamezni kraji odločajo za zaračunavanje parkiranja na izhodiščnih mestih za v slovenske gore.

Ker alpinisti in tudi ostali zagnani pohodniki v gore zahajamo pogosteje kot navadni pohodniki (10x mesečno), postajajo parkirnine kar velik finančni zaloga in tudi razlog, da se nikoli ne odpravimo v določene gore.

Predlagam, da bi se to rešilo bolj sistemsko in v celoti. Idealna rešitev bi bila, da vse zapornice, ki so postavljene bi omogočale brezplačni prevoz, če prideš pred 6. uro zjutraj.

Prav tako pa bi pri pogostejših obiskovalcih bi bilo potrebno imeti ali letne karte za celotno Slovenijo ali morda vključitev prispevka za parkiranje v PZS članarini.

Oderuško je in nepošteno pobiranje 10€ za parkiranje, sploh ker za ureditev teh cest plačujemo že vsi z davki.

33 glasov

8 glasov

Če bo predlog prejel vsaj 25 glasov za in več glasov za kot proti, ga bomo poslali v obravnavo pristojnemu ministrstvu.

AVTOR P Primke 1 predlog
STATUS PREDLOGA
  • PREDLOG POSLAN
  • KONEC OBRAVNAVE
  • ODGOVOR

Odgovor


7. 11. 2022

Odziv Ministrstva za infrastrukturo

V zvezi s predlogom državljana vam sporočamo, da v okviru Ministrstva za infrastrukturo nimamo regulative s katero bi urejali odškodnino za urejanje mirujočega prometa. Pristojbine za urejanje mirujočega prometa so v izvirni pristojnosti občin, saj na podlagi 9. člena Zakona o financiranju občin (ZFO-1), lahko občina predpiše občinsko takso za oglaševanje, prirejanje razstav in prireditev, parkiranje in opravljanje drugih dejavnosti, ki se razlikujejo od siceršnje namenske rabe in pomenijo z občinskim odlokom opredeljeno posebno rabo javnih površin v lasti občine, kot so javne ceste, parkirišča, itd.. Zaračunavanje teh pristojbin pa so lahko tudi s strani zasebnega sektorja v kolikor ta razpolaga z ustrezno površino za tovrsten namen in ima registrirano ustrezno dejavnost. 

Komentarji