Skoči do osrednje vsebine
Prijava v aplikacijo

Ste pozabili geslo?

Registracija

Predlagam vladi
Predlog z odzivom pristojne institucije

Cerkveno zvonjenje - hrup

2787 OGLEDOV 124 KOMENTARJEV

Spoštovani, predlagam, da se cerkveno zvonjenje vsaj v nočnem času (npr. od 22.00 do 6.00 ob naznanjanju časa na vsakih 15 min) ponovno opredeli kot hrup, ki se ga v tem času ne sme povzročati. Mislim, da v tem času zvonjenje nikomur ne koristi, škodi pa veliko ljudem (in živalim), ki imajo bolj rahel spanec, živijo v bližini cerkva, imajo izmensko delo ipd. Hvala za obravnavo in lep pozdrav.

89 glasov

17 glasov

Če bo predlog prejel vsaj 25 glasov za in več glasov za kot proti, ga bomo poslali v obravnavo pristojnemu ministrstvu.

AVTOR A Anže 4 predlogi
STATUS PREDLOGA
  • PREDLOG POSLAN
  • ZADNJA SPREMEMBA
  • KONEC OBRAVNAVE
  • ODGOVOR

Odgovor


10. 10. 2022

Odziv Ministrstva za okolje in prostor

Predpisi s področja okolja in varstva pred hrupom se uporabljajo za hrup, ki ga povzroči obratovanje enega ali več virov obremenjevanja okolja s hrupom (v nadaljevanju, viri hrupa). Med vire hrupa sodijo: ceste, železniške proge, letališča in naprave, ki zaradi izvajanja industrijske, obrtne, proizvodne, storitvene in podobnih dejavnosti povzročajo v okolju stalen ali občasen hrup. Več o hrupu v okolju, vključno s predmetnimi predpisi je na voljo na spletni strani ministrstva. Zvonjenje cerkvenih zvonov ni vir hrupa. Zven cerkvenih zvonov praviloma obremenjuje okolje kratkotrajno, saj običajno zvonjenje traja le nekaj minut. Bitje ure pa se običajno izvaja le od jutra do večera in ne ponoči. 

Skladno z ugotovitvami Svetovne zdravstvene organizacije se fiziološki vplivi na zdravje pojavijo pri dolgotrajnem in kontinuiranem hrupu, višjim od 65 - 70 dB (A). Zvonjenje cerkvenih zvonov zato ni hrup, ki bi mu lahko pripisali škodljive učinke na zdravje ljudi.

Predlagamo, da se v primerih, ko se stanovanjske stavbe nahajajo preblizu cerkvenih zvonikov, zvonjenje pa je za bližnje prebivalce moteče, dogovorite za prilagoditev glasnosti zvonov in pogostosti bitja ure znotraj krajevnih skupnosti, občin oziroma župnij.

Zaradi predhodno navedenega menimo, da vaš predlog po normativni ureditvi zvonjenja cerkvenih zvonov s predpisi s področja okolja in varstva pred hrupom, ni ustrezen.

Popravki predloga

Verzija predloga z dne, 29. 8. 2022 | 19:23:29

Cerkveno zvonjenje - hrup

Spoštovani, predlagam, da se cerkveno zvonjenje vsaj v nočnem času (npr. od 22.00 do 6.00) ponovno opredeli kot hrup, ki se ga v tem času ne sme povzročati. Mislim, da v tem času zvonjenje nikomur ne koristi, škodi pa veliko ljudem (in živalim), ki imajo bolj rahel spanec, živijo v bližini cerkva, imajo izmensko delo ipd. Hvala za obravnavo in lep pozdrav.

Komentarji