Skoči do osrednje vsebine
Prijava v aplikacijo

Ste pozabili geslo?

Registracija

Predlagam vladi
Predlog z odzivom pristojne institucije

Novogradnje stanovanjskih objektov z vodohrani

424 OGLEDOV 9 KOMENTARJEV

Predlagam, da se za vse novogradnje stanovanjskih objektov predvidi obvezna postavitev vodohrana za potrebe tehnične vode.

Porabo pitne vode bi uporabniki nadomestili s tehnično vodo in tako bistveno prispevali k zmanjšani porabi čiste pitne vode.

30 glasov

3 glasovi

Če bo predlog prejel vsaj 25 glasov za in več glasov za kot proti, ga bomo poslali v obravnavo pristojnemu ministrstvu.

AVTOR M Marija1806 1 predlog
STATUS PREDLOGA
  • PREDLOG POSLAN
  • KONEC OBRAVNAVE
  • ODGOVOR

Odgovor


19. 9. 2022

Odziv Ministrstva za okolje in prostor

Zbiranje padavinske vode in njena uporaba je v prostorski in gradbeni zakonodaji dobro urejena. V prostorskih predpisih je v Uredbi o prostorskem redu Slovenije že od leta 2004 med drugim določeno, da se pri prenovi vzpodbujata namestitev zbiralnikov sončne energije za pridobivanje električne energije in ogrevanje sanitarne vode ter izraba padavinske vode v sanitarne namene. Prav tako je določeno, da naj se z načrtovanjem sistemov oskrbe z vodo zmanjšuje ranljivost sistemov ob naravnih in drugih nesrečah ter okrepi sposobnost oskrbe v izrednih razmerah, zlasti s pitno vodo in z vodo za gašenje. Pri načrtovanju sistemov oskrbe z vodo naj se v čim večji možni meri kot vir tehnološke vode, vode za gašenje ali druge vode, ki ni namenjena pitju, uporabi manj kakovostne vodne vire.

Podrobneje in bolj zavezujoče zajem, shranjevanje in uporabo padavinske vode urejejo prostorski akti občin. V gradbenem zakonu pa je uporaba deževnice zajeta v bistveni zahtevi "trajnostna raba naravnih virov".

Da bi olajšali izgradnjo zalogovnikov padavinske vode, so rezervoarji in cisterne za vodo do 20 m3 razvrščeni med enostavne objekte, kar pomeni največji možni upravni "odpustek", saj zanje ni treba pridobiti gradbenega dovoljenja. Na Ministrstvu za okolje in prostor pri pripravi prenovljenih prostorskih predpisov razmišljamo o možnosti, da bi občine bolj strogo zavezali, da morajo na območjih, kjer je to primerno in za objekte, kjer je to smiselno, predpisale obvezno zajemanje padavinske vode.

Komentarji