Skoči do osrednje vsebine
Prijava v aplikacijo

Ste pozabili geslo?

Registracija

Predlagam vladi
Predlog z odzivom pristojne institucije

Voda kot strateška prednost Slovenije v Evropi in svetu

473 OGLEDOV 9 KOMENTARJEV

V Sloveniji imamo na Zahodnem delu države 4x višje izgube vode zaradi slabo vzdrževanih vodovodov. Pitno vodo uporabljamo za pranje avtomobilov, splahovanje wc školjk in industrijo kjer ta ni potrebna.

Predlagam da država naredi strategijo in sprejem zakonodajo ki bo omogočala:

- omejevanje pitne vode za področja ki te ne potrebujejo za svojo delovanje

- nadgradila vodovode da ne bodo imele takšnih izgub in območij ki bodo zaradi suš ostali brez vode

- povezala vodovodne sisteme da državljavni ki bodo tukaj živeli čez 50, 100, 150 let ko bodo temparature višje, več suš, požarov ne bodo imeli problemov z prekuhavanjem vode, pomanjkanjem vode za osnovne potrebe pa naj gre za kmetijstvo ali tuširanje

- gradnjo novih objektov ki bodo v programu energetske varčnosti upoštevale tudi vodo kjer se to seveda lahko izvede

34 glasov

3 glasovi

Če bo predlog prejel vsaj 25 glasov za in več glasov za kot proti, ga bomo poslali v obravnavo pristojnemu ministrstvu.

AVTOR S Sončni Avatar 93 predlogov
STATUS PREDLOGA
  • PREDLOG POSLAN
  • KONEC OBRAVNAVE
  • ODGOVOR

Odgovor


4. 10. 2022

Odziv Ministrstva za okolje in prostor

V skladu z Zakonom o vodah se posebna raba vode, ki ni oskrba s pitno vodo, lahko izvaja z odvzemanjem vode iz objektov in naprav, namenjenih oskrbi s pitno vodo, le če to dopušča izdatnost vodnega vira in zaradi tega ni ogrožena oskrba s pitno vodo, na podlagi strokovnega mnenja izvajalca gospodarske javne službe oskrbe s pitno vodo, s katerim se ugotovi razpoložljivost vodnega vira in neogroženost oskrbe s pitno vodo. Prav tako se v skladu z Uredbo o oskrbi s pitno vodo pri načrtovanju in zagotavljanju odvzema pitne vode iz vodovodov upošteva, da ima raba vode za oskrbo s pitno vodo prednost pred rabo vode za druge namene ter, da lahko v primeru pomanjkanja pitne vode ali poškodb javnega vodovoda, zaradi katerih je lahko ogrožena zmogljivost oskrbe s pitno vodo, upravljavec vodovoda omeji odjem pitne vode iz javnega vodovoda, pri čemer mora upoštevati, da ima oskrba s pitno vodo prednost pred drugimi rabami vode.

Ministrstvo za okolje in prostor (MOP) spodbuja varčno rabo pitne vode, zato je v Operativnem programu oskrbe s pitno vodo za obdobje od 2022 do 2027  (operativni program) zapisan cilj zmanjšanja porabe pitne vode v gospodinjstvih, ki ni namenjena prehrani ljudi in živali in sicer z uporabo varčnih in učinkovitih naprav, zajemom in uporabo padavinske odpadne vode ter ponovno uporabo sive vode. 

Oskrba prebivalstva s pitno vodo je v skladu z Zakonom o varstvu okolja obvezna občinska gospodarska javna služba varstva okolja, kar pomeni, da so za njeno izvajanje, izvedbo investicij in investicijsko vzdrževanje zadolžene občine. Uredba o oskrbi s pitno vodo določa, da mora izvajalec javne službe vodne izgube iz javnega vodovoda spremljati in evidentirati v vodni bilanci, pripraviti program ukrepov za zmanjšanje vodnih izgub, ki je sestavni del programa oskrbe s pitno vodo, zagotavljati izvedbo rednega vzdrževanja in ukrepov za zmanjšanje vodnih izgub, ki nastajajo pri rednem obratovanju javnega vodovoda, v skladu s programom ukrepov za zmanjšanje vodnih izgub. 

Poleg tega je MOP pri pripravi operativnega programa posebno pozornost namenilo zmanjševanju vodnih izgub v javnih vodovodih tudi z drugimi ukrepi, kot npr. zniževanje tlaka, nadzor nad vzpostavitvijo stalnih merilnih mest in ne le tistimi, ki se nanašajo na obnovo javnih vodovodov. Uredba o oskrbi s pitno vodo ureja tudi izmenjavo pitne vode med vodovodi.

Komentarji