Skoči do osrednje vsebine
Prijava v aplikacijo

Ste pozabili geslo?

Registracija

Predlagam vladi
Predlog z odzivom pristojne institucije

Ogrožanje zdravja s prekomernim hrupom - dodatna obdavčitev

530 OGLEDOV 26 KOMENTARJEV

Ministrstvo za infrastrukturo vztrajno zavrača predloge za omejitev hrupa motornih koles in štirikolesnikov in se pri tem sklicuje na evropske uredbe. Če se prav spomnim, je absolutna zmagovalka na volitvah obljubila, da je z ignoriranjem okoljskih problemov konec, zato mi ni jasno, kako lahko nek uradnik na MzI, ki že leta in leta piše odgovore na podobne pobude, dela po svoje in mimo usmeritev vlade.

Vladi zato predlagam, da progresivno dodatno obdavči motorna kolesa in štirikolesnike, ki povzročajo prekomerni hrup. Stanje tehnike danes omogoča serijsko vgradnjo izpušnih sistemov, ki ne povzročajo več kot 80 dB hrupa. Vsaka višja stopnja hrupa, ki se meri pri vseh možnih številih obratov, naj se progresivno obdavči, linearno glede na zvočni tlak, ki je merodajen za človeško uho in notranje organe, po naslednji lestvici:

80db....0 EUR / leto

90 DB = 500 EUR / leto

100 dB = 2.000 EUR / leto

110 dB = 5.000 EUR / leto

Taksa se plačuje pri podaljšanju registracije vozila.

Hrup je po podatkih WHO drugi najpogostejši vzrok smrti v razvitem svetu. Proizvajalci vlagajo stotine milijonov evrov, da razvijejo čim tišje motorje in izpušne sisteme. Pri nas pa te visokotehnološke izdelke kupci zamenjajo za zastarele izpušne sisteme domačega proizvajalca, z edinim ciljem da povzročajo čim bolj neznosen hrup. Nedopustno je, da se dopušča namerno onesnaževanje okolja in ogrožanje zdravja ljudi, če obstajajo tehnične rešitve, da se temu onesnaževanju izognemo!

44 glasov

9 glasov

Če bo predlog prejel vsaj 25 glasov za in več glasov za kot proti, ga bomo poslali v obravnavo pristojnemu ministrstvu.

AVTOR A ahac36 nuncij 147 predlogov
STATUS PREDLOGA
  • PREDLOG POSLAN
  • KONEC OBRAVNAVE
  • ODGOVOR

Odgovor


28. 11. 2022

Odziv Ministrstva za infrastrukturo

Vsa vozila, ki pridejo na trga morajo zadostiti mejnim vrednostim, tako tudi glede hrupa, ki ga omenjate v vašem predlogu drugače se teh vozil ne mora registrirati in uporabljati v cestnem prometu. V evidenci registriranih vozil, kjer so evidentirana tudi motorna kolesa in štirikolesniki ni evidentiranih vozil, ki ne ustrezajo predpisom oziroma mejnim vrednostim tudi glede hrupa. Podatki so v evidenco vozil pridobljeni iz potrdila o skladnosti vozila, ki ga mora pridobiti vsak proizvajalec vozila.

Na osnovi teh podatkov o vozilih dodatna obdavčitev vozil zaradi prekomernega hrupa, kot predlagate tako na sistemski ravni ni možna.

V vašem predlogu opisujete situacijo, ko posamezni lastniki izvedejo nedovoljeno predelavo vozila. Proti tem posameznim kršiteljem, ki predelajo vozilo in jih opisujte v vašem predlogu lahko ukrepate najhitreje in najučinkovitejše tudi sami. Podati morate prijavo Policiji ali Inšpektoratu Republike Slovenije za infrastrukturo, ki izvajata nadzor nad vozili v cestnem prometu. Prijavo lahko podate tudi preko anonimne prijave, ki je dostopna na: https://e-uprava.gov.si/drzava-in-druzba/anonimne-prijave.html

Komentarji