Skoči do osrednje vsebine
Prijava v aplikacijo

Ste pozabili geslo?

Registracija

Predlagam vladi
Predlog z odzivom pristojne institucije

Dnevna vinjeta

732 OGLEDOV 28 KOMENTARJEV

Predlagam uvedbo dnevne vinjete. Nekajkrat letno se peljem iz obale v Il. Bistrico, vendar grem po stari cesti. Če bi imela možnost, bi vsakokrat kupila dnevno vozovnico. Enako velja za veliko Italijanov, ki zelo obremenijo lokalne ceste. Včasih je več prometa na teh, lokalnih cestah, kot na avtocesti od meje do Kopra.

Predlagam ceno 2 ali 3 eure, ter možnost nakupa preko interneta.

71 glasov

19 glasov

Če bo predlog prejel vsaj 25 glasov za in več glasov za kot proti, ga bomo poslali v obravnavo pristojnemu ministrstvu.

AVTOR R Romali 1 predlog
STATUS PREDLOGA
  • PREDLOG POSLAN
  • KONEC OBRAVNAVE
  • ODGOVOR

Odgovor


4. 10. 2022

Odziv Ministrstva za infrastrukturo

V zvezi s podanim predlogom je potrebno uvodoma poudariti, da so v okviru koncepta pavšalnega plačevanja cestnine za uporabo cestninskih cest oziroma obstoječih vinjetnih sistemov cestninjenja za osebna vozila praviloma na voljo kratkoročne (4-10 dni), mesečne (mesečna ali dvomesečna) in letne vinjete. Obenem je treba pojasniti, da gre pri vinjetnih sistemih cestninjenja v vsakem primeru za pavšalno plačilo cestnine glede na čas uporabe cestninske ceste, kar pomeni, da se lahko v določenem obdobju veljavnosti posamezne vrste vinjete opravi neomejeno število voženj po cestninskem omrežju. Vsak uporabnik cestninskega sistema se lahko znotraj razpoložljivih možnosti odloči o nakupu posamezne vrste vinjete. V okviru razpoložljivih ročnosti vinjet, ki so opredeljene v Zakonu o cestninjenju (tedenska, mesečna in letna), si namreč lahko vsak uporabnik izbere tisto vrsto vinjete, ki najbolj ustreza njegovim potovalnim potrebam. Tudi v okviru novega sistema elektronske vinjete so v veljavi še vedno ostale enake vrste elektronskih vinjet, spremenjen je zgolj način zaračunavanja, saj klasično vinjeto v obliki nalepke, ki se prilepi na vetrobransko steklo vozila, nadomešča elektronska vinjeta v obliki digitalnega zapisa, ki je vezana na registrsko tablico vozila. Omeniti je potrebno tudi dejstvo, da skorajda identične koncepte oziroma vinjetne sisteme uporablja tudi precej ostalih držav članic. V kolikor bodo na temu področju izvedene morebitne spremembe, bo potrebno predhodno doseči dogovor na nivoju EU.

Na osnovi predhodno navedenih razlogov in podanih obrazložitev ugotavljamo, da vašega predloga ni možno realizirati v okviru obstoječega vinjetnega sistema cestninjenja.

Komentarji