Skoči do osrednje vsebine
Prijava v aplikacijo

Ste pozabili geslo?

Registracija

Predlagam vladi
Predlog z odzivom pristojne institucije

Ureditev železniškega potniškega prometa

529 OGLEDOV 14 KOMENTARJEV

Potniški promet Slovenskih železnic kljub nakupu novih vlakov ostaja na slabem nivoju. Predvsem moteče so konstantne zamude vlakov, o katerih za povrh vsega potnikov niti ne obvestijo, čeprav je na postajah ozvočenje, obstaja aplikacija, ki ima med drugim namen tudi obveščati o zamudah vlakov ampak se je ne uporablja. Predlagam, da vlada oz. pristojno ministrstvo uredi omenjene zadeve, sicer se bo čedalje manj ljudi vozilo z vlakom. Dejstvo, da prideš na postajo in ne veš kdaj bo prispel vlak in kdaj boš prispel na cilj ni ravno dobra reklama za SŽ.

32 glasov

0 glasov

Če bo predlog prejel vsaj 25 glasov za in več glasov za kot proti, ga bomo poslali v obravnavo pristojnemu ministrstvu.

AVTOR D determinanta 5 predlogov
STATUS PREDLOGA
  • PREDLOG POSLAN
  • KONEC OBRAVNAVE
  • ODGOVOR

Odgovor


21. 11. 2022

Odziv Ministrstva za infrastrukturo

Zaradi obsežnih investicijskih del na progah, ki povzročajo ovire, počasne vožnje, vožnje po samo enem tiru, zahtevajo nadomestne prevoze z avtobusi itd., so zamude vlakov žal neizogibne.

Strinjamo se, da je dobro obveščanje potnikov o zamudah vlakov izredno pomembno. Tega se zavedajo tudi na Slovenskih železnicah (SŽ), ki vse ovire in predvidene ali že nastale zamude napovedujejo potnikom takoj, ko so le-te znane.

Objave so potnikom na voljo:

  • v digitalni obliki na spletni strani www.slo-zeleznice.si v iskalniku voznega reda (potnik pri izpisanem voznem redu za izbrano relacijo vidi kateri vlaki imajo predvideno ali nastalo zamudo oz. je organiziran nadomestni avtobusni prevoz), na strani Center za pomoč uporabnikom potniski.sz.si/info/ ter v aplikaciji Grem z vlakom v zavihku Zamude in ovire. Brezplačno aplikacijo si uporabnik prenese iz spletne trgovine Google Play, App Store in Huawei AppGallery,
  • na železniških postajah in postajališčih v obliki izobešenih obvestil za potnike. Na postajah s prodajnim mestom tudi preko prodajnega osebja. Preko ozvočenja in prikaza obvestil na elektronskih tablah na postajah ali postajališčih, ki imajo to tehnično možnost,
  • s strani kontaktnega centra na brezplačni tel. št. 080 81 11 in na e-naslovu potnik.infoping@slo-zeleznicepong.si ter
  • preko osebja na vlakih.

Obveščanje potnikov glede prihodov in odhodov vlakov na samih postajah in postajališčih preko sistemov v lasti Republike Slovenije – Direkcije RS za Infrastrukturo (DRSI) - zvočne najave preko ozvočenj, ter napisne table - izvaja upravljavec javne železniške infrastrukture – SŽ-Infrastruktura, d.o.o.

Ker se DRSI in upravljavec SŽ-Infrastruktura, d.o.o., zavedata pomembnosti pravočasnih in točnih informacij za vse uporabnike storitev potniškega prometa, vlagata veliko napora, da se ti sistemi vgradijo na postajah in postajališčih, kjer le-teh še ni, hkrati pa, da se obstoječi sistemi vzdržujejo in nadgrajujejo skladno s tehničnim napredkom. V te namene so ob posodobitvah infrastrukture že izvedli posamezne projekte za ureditev zadevnega področja. Tako je avtomatizirano informiranje potnikov preko napisnih tabel in ozvočenja urejeno na progah Ljubljana-Sežana, Divača-Koper, Grosuplje-Kočevje, Kranj-Jesenice in Pragersko-Hodoš. V izvajanju je projekt konsolidacije teh sistemov ter projekt opremljanja s sistemi avtomatskega napovedovanja in prikazovanja informacij potnikom na progah Ljubljana-Zidani most in Zidani most-Šentilj. Pogodba z izvajalcem je podpisana in sistemi bodo na teh relacijah nameščeni do konca leta 2025. Projekt vsebuje tudi pripravo podatkovnih baz za preostale glavne proge (Dobova-Zidani most in Ljubljana – Kranj) ter regionalne proge, kjer se bodo sistemi vgrajevali hkrati z izvedbami gradbenih posodobitev postaj.

Poleg omenjenih investicij in izboljšav na javni železniški infrastrukturi se načrtujejo tudi dodatne možnosti obveščanja potnikov – preko digitalnih personaliziranih nastavitev obveščanja, za kar je že v pripravi projekt CRM, ki bo to omogočal.

Komentarji