Skoči do osrednje vsebine
Prijava v aplikacijo

Ste pozabili geslo?

Registracija

Predlagam vladi
Predlog z odzivom pristojne institucije

Letalo za gašenje

504 OGLEDOV 10 KOMENTARJEV

Vlado RS pozivam, da po najkrajšem postopku opravi naročilo in razpis za nakup letala za gašenje! Ta požar na krasu jasen pokazatelj da Slovenija potrebuje letalo da se take požare lahko zatre v samem nastanku in na težje dostopnih mestih. Slovenska vojska(vsaka čast fantom) lahko pomaga ampak so tudi podhranjeni z opremo ki lahko zajema vreča le do 700 litrov na helikopterju. Če se lahko kupuje neumnosti in bedarije za Policijo se bo tudi za Gasilce in Vojsko našel denar, predvsem mislim tu na opremo za gašenje v večjih požarih.

Lep pozdrav!

37 glasov

2 glasova

Če bo predlog prejel vsaj 25 glasov za in več glasov za kot proti, ga bomo poslali v obravnavo pristojnemu ministrstvu.

AVTOR D David37 1 predlog
STATUS PREDLOGA
  • PREDLOG POSLAN
  • KONEC OBRAVNAVE
  • ODGOVOR

Odgovor


27. 12. 2022

Odziv Ministrstva za obrambo

Vlada je v začetku decembra sprejela sklep, da se prične z izvajanjem postopkov za zagotovitev materialno tehničnih sredstev za vzpostavitev zmogljivosti za gašenje iz zraka s podporo sredstev evropske kohezijske politike.

Potreba po vzpostavitvi namenskih zmogljivosti za podporo gašenja iz zraka izhaja iz Poročila o ukrepanju in intervencijskih stroških gašenja požara v naravnem okolju na območju Krasa od 17. julija  do 1. avgusta 2022. Za vzpostavitev potrebnih zmogljivosti je potrebna čim hitrejša izvedba aktivnosti za zagotovitev prvega dela materialno tehničnih sredstev že v letu 2023.

Kot izhaja iz vsebin na Vladi Republike Slovenije potrjenega programa koriščenja sredstev evropske kohezijske politike za obdobje 2021-2027, je dovoljena umestitev teh vsebin v naložbe, ki se lahko sofinancirajo iz evropskih sredstev, hkrati pa je potrjevanje programskega dokumenta v zaključni fazi pri Evropski komisiji.

Zaradi nujnosti zagotavljanja navedenih namenskih zmogljivosti za gašenje iz zraka že v letu 2023 Vlada Republike Slovenije nalaga pristojnemu resorju, da v najkrajšem možnem času začne z izvedbo postopkov izdelava investicijske in razpisne dokumentacije, vključno z objavo javnega naročila, drugim vključenim resorjem za izvajanje kohezijske politike za obdobje 2021-2027 pa zagotavljanje in izvajanje potrebnih postopkov podpore pri izvedbi v okviru njihovih pristojnosti še pred potrditvijo programa s strani Evropske komisije.

Za preučitev potrebe in priprave programa vzpostavitve zmogljivosti za gašenje iz zraka so bile izvedene analize različnih variant, ki so pokazale, da je najprimernejša rešitev za obvladovanje velikih požarov v naravi v Republiki Sloveniji nakup novih manjših letal za gašenje. Pristojni organ za ustrezno podporo iz zraka za obvladovanje večjih požarov v naravi predlaga nakup štirih manjših letal, z možnostjo nakupa dodatnih dveh, kar pomeni opcijsko skupno do šest letal. Izvedeni postopki bodo vodili do izvedbe javnega naročila za nakup zmogljivosti za gašenje iz zraka (skladno z investicijsko dokumentacijo), kateri bo po preliminarnih ocenah in preučitvi tržnih cen imel finančne posledice v višini 21.645.958,00 EUR. Sredstva se bodo predvidoma zagotovila iz Kohezijskega sklada, pri čemer delež sofinanciranja EU predstavlja 85-odstotkov, iz nacionalnega proračuna pa se krije 15-odstotna slovenska udeležba in DDV.

Komentarji