Skoči do osrednje vsebine
Prijava v aplikacijo

Ste pozabili geslo?

Registracija

Predlagam vladi
Predlog z odzivom pristojne institucije

Voda

394 OGLEDOV 12 KOMENTARJEV

Spoštovani

Ob vse bolj prisotni problematiki pitne vode razmišljam, kakšna škoda je, da nimamo za zalivanje, pranje avtomobilov tudi za splakovanje stranišč možnosti uporabe sanitarne vode. Res je škoda, da se v ta namen uporablja pitna voda. Že

20 in več let nazaj, ko sem se dodatno izobraževala na Irskem, sem se čudila, da imajo tam objekti vsi dvojno instalacijo, ločeno za pitno in sanitarno vodo.

Morda bi, usmerjeni v prihodnost, pričeli podobno kot Irci razmišljati tudi pri nas. Tematika je zahtevna, potrebuje holistično obravnavo in spremembe zakonodaje a bi bilo to smiselno

 

41 glasov

2 glasova

Če bo predlog prejel vsaj 25 glasov za in več glasov za kot proti, ga bomo poslali v obravnavo pristojnemu ministrstvu.

AVTOR L Lučka Žabkar 2 predloga
STATUS PREDLOGA
  • PREDLOG POSLAN
  • KONEC OBRAVNAVE
  • ODGOVOR

Odgovor


22. 9. 2022

Odziv Ministrstva za okolje in prostor

Ministrstvo za okolje in prostor spodbuja varčno rabo pitne vode, zato je v Operativnem programu oskrbe s pitno vodo za obdobje od 2022 do 2027 zapisan cilj zmanjšanja porabe pitne vode v gospodinjstvih, ki ni namenjena prehrani ljudi in živali, in sicer z uporabo varčnih in učinkovitih naprav, zajemom in uporabo padavinske odpadne vode ter ponovno uporabo sive vode. Pri zajemu in uporabi padavinske odpadne vode in ponovni uporabi sive vode je potrebna previdnost pri izvajanju tehničnih rešitev za to uporabo, tako da se onemogoči vpliv na interno napeljavo za pitno vodo. Za ustreznost tehničnih rešitev so odgovorni investitor, projektant in izvajalec. Gradbenotehnični predpisi, ki bi kakorkoli ovirali vgradnjo ločene vodovodne inštalacije za uporabo meteorne vode v stavbah, ne obstajajo, torej se lahko projektirajo in vgrajujejo, če je takšen predlog projektanta  ali je takšna zahteva investitorja. Obveznost uporabe padavinske vode v stavbah pa (zaenkrat) ni predpisana.

Na ministrstvu pa pri pripravi prenovljenih prostorskih predpisov resno razmišljamo o možnosti, da bi občine bolj strogo zavezali, da morajo na območjih, kjer je to primerno in za objekte, kjer je to smiselno, predpisati obvezno zajemanje padavinske vode.

Komentarji