Skoči do osrednje vsebine
Prijava v aplikacijo

Ste pozabili geslo?

Registracija

Predlagam vladi
Predlog z odzivom pristojne institucije

Življenje v mobilni hiški

5166 OGLEDOV 47 KOMENTARJEV

Spoštovani,

Sem otrok zgodnjih 90ih let, zdaj, pri 30ih si želim ustvariti dom, kar je skrajni čas. Ker imam ženo in otroka, je ta potreba po odcepitvi od najema, nekateri tudi od staršev, še nekoliko večja.

Živim v Ljubljani, v okolici imam službo, žena ravno tako. Želiva živeti v hiši iz stališča maksimalne samooskrbe, nisva zahtevna, le, da sva na svojem. Nimava podpovprečnih plač, niti ne povprečnih, ampak vseeno si v trenutnih razmerah ne moreva privoščiti stanovanja v Ljubljani in okolici, kaj šele hiše. Banke nama kredita ne odobrijo do želenega zneska (glede na trenutne tržne cene), niti si ne želiva delati naslednjih 30 let samo za hišo.

Zato sva si zaželela bivati v mobilni hiški kot alternativo klasičnim nepremičninam, cca. 60 kvadratov, na zazidljivi parceli z vsemi priključki in pristojbinami. Žal pa, kot sem uspel razbrati, ni možnosti za pridobitev hišne številke oz. stalnega naslova, ker gre za mobilno enoto, ki je v teoriji premična, v praksi pa, jasno, ni in se ne bo nikoli več premikala, razen čez nekaj desetletij v razgradnjo.

Cene nepremičnin letijo v nebo, ravno tako materialov in parcel, ki jih nisva pripravljena plačati, niti s strani bank ne dobiva zadostnih sredstev za izgradnjo konvencionalnih nepremičnin.

Predlagava, da se omogoči predvsem mladim družinam, da živimo po svojih željah, četudi v mobilni enoti, le, da imamo streho nad glavo in lasten dom. Torej možnost, da se osamosvojimo tudi na tak način, morda samo za prehodno obdobje in bomo v prihodnje morda res gradili na tej isti parceli klasično hišo, a da vendar ne živimo večno v najemu oz. pri starših. Najina situacija ne omogoča alternative najemu, skoraj zagotovo nisva osamljen primer. Sredstev za izgradnjo hiše večina nima, kaj šele tisti s povprečnimi plačami, da o tistih s podpovprečnimi niti ne govorim.

Glede na dejstvo, da marsikdo po svetu živi v mobilni hiški in ga to rešuje pred življenjem na cesti, da imamo znotraj Slovenije odlična podjetja, ki ustvarjajo takšne hiše, ki poleg tega izgledajo kot prave hiše se mi zdi, da ni razloga, da se otrokom 90ih in zanamcem omogoči dostojno bivanje, ki ni vezano na megalomanski kredit, življenje pri starših ali najem. Predvsem iz stališča, ker ponudbe nepremičnin za ceno, ki si jo lahko privoščimo, na trgu praktično ni. Če smo ljudje sami pripravljeni živeti pod takšnimi pogoji je prav, da se nam to omogoči. Vse stroške smo pripravljeni kriti, le nismo pripravljeni oz. nismo zmožni plačevati nekaj 100.000€ za "normalno" hišo, na kar pade še kup obresti.

Ker gre bolj kot ne za togo birokratsko oviro menim, da je smiselno vzeti predlog v obravnavo.

Lep pozdrav,

Rok

141 glasov

4 glasovi

Če bo predlog prejel vsaj 24 glasov za in več glasov za kot proti, ga bomo poslali v obravnavo pristojnemu ministrstvu.

AVTOR _ _Rok_ 1 predlog
STATUS PREDLOGA
  • PREDLOG POSLAN
  • KONEC OBRAVNAVE
  • ODGOVOR

Odgovor


6. 9. 2022

Odziv Ministrstva za okolje in prostor

Če bi šlo za »bivati v mobilni hiški kot alternativa klasičnim nepremičninam, približno 60 kvadratov, na zazidljivi parceli z vsemi priključki in pristojbinami«, v skladu z gradbeno zakonodajo ne bo šlo za »mobilni objekt«. Po veljavni zakonodaji gre za čisto »navadno« (manjšo) enostanovanjsko stavbo. Zanjo se pridobi gradbeno dovoljenje na koncu pa tudi uporabno dovoljenje, kar je podlaga za izdajo hišne številke. »Mobilnost« v vašem primeru pravzaprav pomeni, da gre le za netipično vrsto gradnje, saj bo najbrž tisti del, ki ni urejanje zemljišča, temeljenje in izvedba stalnih priključkov na komunalno in cestno infrastrukturo, izveden v tovarni in bo na mesto vgradnje pripeljan in odložen oziroma tam sestavljen.

Zakon o določanju območij ter o imenovanju in označevanju naselij, ulic in stavb (Uradni list RS, št. 25/08) v 26. členu določa, da se hišna številka določi stanovanjski ali poslovni stavbi, ki je evidentirana v katastru stavb (po določilih Zakona o katastru nepremičnin je to zdaj kataster nepremičnin)  in je namenjena stalnemu ali začasnemu prebivanju oziroma opravljanju poslovne in druge dejavnosti. Hišna številka je namenjena orientaciji v prostoru. Vpis v kataster nepremičnin (Zakon o katastru nepremičnin (Uradni list RS, št. 54/21)) se izvaja za objekte,  v katere se lahko vstopi in so namenjeni bivanju, opravljanju dejavnosti ali zaščiti, ki jih ni mogoče prestaviti brez škode za njihovo substanco. Trajnost objekta v prostoru oz. njegova trajna spojenost z zemljiščem je bistveni element presoje glede vpisa podatkov v kataster nepremičnin. V zgodovini se je že dogajalo, da so se zaradi prijav prebivališča dodelile hišne številke mobilnim objektom, kar je zaradi njihove selitve  povzročilo zmedo v orientaciji v prostoru. Osnovni namen hišne številke je namreč orientacija v prostoru, ki je za mobilne objekte ne moremo zagotoviti. Prav tako je določitev hišne številke zaradi njene nadaljnje uporabe (trajno bivanje v objektu) vezano na gradbeno zakonodajo. Pogoj za določitev hišne številke je uporabno dovoljenje stavbe. Pogoj za pridobitev uporabnega dovoljenja je dokazilo o vloženi zahtevi za vpis objekta v kataster nepremičnin.
Če objekt ni mobilen in je vpisan v kataster nepremičnin, ter dobi uporabno dovoljenje, s pridobitvijo hišne številke ne bo težav.

Komentarji