Skoči do osrednje vsebine
Prijava v aplikacijo

Ste pozabili geslo?

Registracija

Predlagam vladi
Predlog z odzivom pristojne institucije

Sprememba ZKZ - Male solarne elektrarne na nekvalitetnih kmetijskih zemljiščih

3002 OGLEDOV 15 KOMENTARJEV

Zakon o kmetijskih zemljiščih (ZKZ) trenutno dopušča postavitev (citiram) "mala vetrna elektrarna do nazivne moči 1 MW, če gre za kmetijsko zemljišče z boniteto manj kot 35" (glej člene 3.č, 3.e in 45. ZKZ).

V pogovorni slovenščini, zakon dopušča postavitev vetrnih elektrarn (seveda ob spoštovanju drugih predpisov) na nekvalitetna kmetijska zemljišča.

Predlagam, da v smislu prehoda na trajnostno in zeleno oskrbo z energijo, spremenite citirani izsek ZKZ na način, da se izbriše besedo "vetrna".

S to malo spremembo bi naredili veliko revolucijo v smislu trajnostne oskrbe z energijo, saj bi poleg že mogočih vetrnih dopustili tudi postavljanje malih fotovoltaičnih elektrarn na nekvalitetna kmetijska zemljišča, in poleg energetske neodvisnosti zagotovili dodaten vir prihodka slovenskim kmetom (ki imajo v lasti obilo nekvalitetnih kmetijskih površin) in s tem neposredno zagotovili tudi ohranjanje življenja na podeželju.

36 glasov

2 glasova

Če bo predlog prejel vsaj 24 glasov za in več glasov za kot proti, ga bomo poslali v obravnavo pristojnemu ministrstvu.

AVTOR G goranzivec 1 predlog
STATUS PREDLOGA
  • PREDLOG POSLAN
  • KONEC OBRAVNAVE
  • ODGOVOR

Odgovor


21. 12. 2022

Odziv Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano

Predlog, da se z Zakonom o kmetijkah zemljiščih (ZKZ) na kmetijskih zemljiščih z boniteto manj kot 35 dopusti sončne elektrarne, bomo proučili, ko se bo pristopilo k pripravi sprememb in dopolnitev ZKZ oziroma k pripravi novega ZKZ.

Komentarji