Skoči do osrednje vsebine
Prijava v aplikacijo

Ste pozabili geslo?

Registracija

Predlagam vladi
Predlog z odzivom pristojne institucije

Uvedba obveznosti redarske službe, da izvaja urejanje cestnega prometa na področju prometnih zastojev

1209 OGLEDOV 30 KOMENTARJEV

3. člen Zakona o občinskem redarstvu določa, da je občinsko redarstvo med drugim pristojno nadzorovati varen in neoviran cestni promet v naseljih, varovati ceste in okolje v naseljih in na občinskih cestah zunaj naselij ter skrbeti za varnost na občinskih javnih poteh, rekreacijskih in drugih javnih površinah.

Vendar pa občani opažamo, da je občinsko redarstvo le redko prisotno na javnih prometnih površinah kjer potekajo gradbena dela. Glede na različna letna poročila o delu redarskih služb, je urejanje prometa s strani občinskih redarskih služb večinoma omejeno na meritve hitrosti (s samodejnimi merilnimi napravami in ročno) ter urejanje tim. mirujočega prometa.

Zdi se torej, da je obravnava ostalega cestnega prometa zanemarjena, pri čemer pa prometni zastoji zaradi gradbenih in obnovitvenih del na javnih prometnih površinah močno vplivajo na kvaliteto življenja ljudi. Zaradi zastojev namreč nastajajo nevarne prometne situacije, izguba časa in denarja, zastoji pa vplivajo tako na duševno zdravje udeležencev v prometu kot na splošno zdravje okoliškega prebivalstva (zaradi povečanega onesnaževanja).

Te situacije bi bilo mogoče bistveno omiliti s prisotnostjo redarjev, ki bi na javnih prometnih površinah v času gneče aktivno urejali promet.

Predlagam, da se v zakonodaji določi obveznost redarske službe, da najmanj polovico svojih aktivnosti izvaja na področju urejanja cestnega prometa in sicer na področju preprečevanja in omilitve prometnih zastojev. Redarskim službam, ki tega deleža ne bodo uspele doseči, pa se začasno odvzame pooblastila za urejanje mirujočega prometa ter upravljanje z napravami za meritve hitrosti.

36 glasov

1 glas

Če bo predlog prejel vsaj 24 glasov za in več glasov za kot proti, ga bomo poslali v obravnavo pristojnemu ministrstvu.

AVTOR M Matej Kovacic 2 predloga
STATUS PREDLOGA
  • PREDLOG POSLAN
  • KONEC OBRAVNAVE
  • ODGOVOR

Odgovor


24. 8. 2022

Odziv Ministrstva za javno upravo

Zakonu o občinskem redarstvu (Uradni list RS, št. 139/06 in 9/17, v nadaljevanju: ZORed) ureja uresničevanje pristojnosti občine za ustanovitev in organizacijo ter določitev delovnega področja in nalog občinskega redarstva ter pogoje za opravljanje nalog pooblaščenih uradnih oseb občinskega redarstva, pooblastila, uniformo, označbe in opremo občinskih redarjev ter vsebino in način vodenja evidenc. Okvirno delovno področje in naloge občinskega redarstva so določene s 3. členom ZORed. Občinsko redarstvo je pristojno nadzorovati varen in neoviran cestni promet v naseljih, varovati ceste in okolje v naseljih in na občinskih cestah zunaj naselij, skrbeti za varnost na občinskih javnih poteh, rekreacijskih in drugih javnih površinah, varovati javno premoženje, naravno in kulturno dediščine ter vzdrževati javni red in mir. 

ZORed je temeljni organizacijski predpis, medtem ko pristojnosti občin in občinskega redarstva na posameznih delovnih področjih ureja področna zakonodaja. 

Prometna pravila ravnanja v cestnem prometu ter pooblastila in sankcije, ki jih pri izvajanju zakona izrekajo pristojni organi ureja Zakon o pravilih cestnega prometa (Uradni list RS, št. 156/21 – uradno prečiščeno besedilo in 161/21 – popr.; v nadaljnjem besedilu: ZPrCP), ki v tretjem odstavku 15. členu določa, da  občinski redarji na cestah v naselju, na občinskih cestah zunaj naselja in nekategoriziranih cestah zunaj naselja, ki se uporabljajo za javni cestni promet, urejajo promet, izvajajo ukrepe, določene z ZPrCP in drugimi zakoni, ter ukrepe, določene z občinskimi predpisi, ki urejajo promet v skladu z ZPrCP. Nadalje je v 13. členu ZPrCP156/21 določeno, da policija izvaja nadzor nad izvrševanjem določb ZPrCP, pri čemer policisti nadzirajo in urejajo promet na javnih cestah in nekategoriziranih cestah, ki se uporabljajo za cestni promet, nadzirajo stanje in prevoznost teh cest, vozila, tovor v in na vozilih, voznike in druge udeležence cestnega prometa, ter izvajajo pooblastila določena z mednarodnimi pogodbami, z ZPrCP ali drugimi predpisi, ki se nanašajo na varnost cestnega prometa.

Komentarji