Skoči do osrednje vsebine
Prijava v aplikacijo

Ste pozabili geslo?

Registracija

Predlagam vladi
Predlog z odzivom pristojne institucije

Prepoved pitja alkohola na javnem prevozu

658 OGLEDOV 5 KOMENTARJEV

Vedno se na vlaku najdejo stari pijanci, ki na nabito polnem vlaku, kar pred otroci odprejo pivo in ga spijejo. Seveda vmes polijejo in brez izjeme zasmradijo cel vlak. Nikoli nisem videl, da bi mu sprevodnik karkoli rekel, še manj poslal iz vlaka. Zakaj je to sploh dovoljeno?

30 glasov

14 glasov

Če bo predlog prejel vsaj 24 glasov za in več glasov za kot proti, ga bomo poslali v obravnavo pristojnemu ministrstvu.

AVTOR B BlazSpo 1 predlog
STATUS PREDLOGA
  • PREDLOG POSLAN
  • KONEC OBRAVNAVE
  • ODGOVOR

Odgovor


16. 8. 2022

Odziv SŽ-Potniški promet, d. o. o.

Pogoji prevoza potnikov z vlaki Slovenskih železnic so določeni v sledečih predpisih:

  • Potniška tarifa (ST 700.01),

  • Zakon o železniškem prometu (ZZelP),

  • Zakon o prevoznih pogodbah v železniškem prometu (ZPPŽP),

  • Pravilnik o notranjem redu na železnici,

  • Uredba (ES) št. 1371/2007 Evropskega Parlamenta in Sveta o pravicah in obveznostih potnikov v 

  • železniškem prometu,

  • Uredba o izvajanju Uredbe (ES) o pravicah in obveznostih potnikov v železniškem prometu,

  • Splošni pogoji prevoza potnikov po železnici (GCC- CIV/PRR).

V skladu s 406. tč. Potniške tarife (I. del Prevozni pogoji) se lahko iz potovanja izključijo alkoholizirane osebe in osebe, ki s svojim obnašanjem vznemirjajo druge potnike, če na opozorilo osebja za spremljavo vlakov ne prenehajo s takim obnašanjem. V primeru, da je v sestavi vlaka vagon z bifejem se, v skladu z 4. odst. 11. čl. Pravilnika o notranjem redu na železnici, vinjenim potnikom ne smejo prodajati alkoholne pijače. Osebje za spremljavo vlakov (vlakovodja, vodja vlaka, sprevodnik) se v sklopu rednega strokovnega izpopolnjevanja usposabljajo tudi, kako ravnati v kritičnih situacijah, do katerih prihaja v vlakih, seveda tudi zaradi uporabe alkoholnih pijač potnikov v vlakih.

Glede na to, da uporaba alkohola v vlakih ni prisotna v tolikšni meri, da bi bilo to moteče za ostale potnike ali bi ogrožalo varnost potnikov in osebja, smo mnenja, da dodatne prepovedi v zvezi uživanja alkohola v vlakih niso potrebne. V primeru večjih odstopanj od predpisanega so za vzdrževanje notranjega reda na železnici zadolženi vsi delavci, imetniki službene izkaznice, med katere sodi tudi osebje za spremljavo vlakov. Pri izvajanju notranjega reda na železnici pooblaščeni železniški delavci ukrepajo v skladu z Navodilom o prevozu potnikov 121 in Navodilom za vzdrževanje notranjega reda na železnici 932.

Odziv Ministrstva za zdravje

Uživanje alkoholnih pijač na javnih mestih ter javnih prevoznih sredstvih v Sloveniji ni prepovedano.

Odklonska ravnanja glede uživanja alkoholnih pijač so lahko predmet Zakona o varstvu javnega reda in miru ter internih pravil in navodil, ki jih (lahko) sprejme vsak ponudnik javnih prevozov oziroma odlokov, ki jih sprejme vsaka občina na svojem območju.

Komentarji