Skoči do osrednje vsebine
Prijava v aplikacijo

Ste pozabili geslo?

Registracija

Predlagam vladi
Predlog z odzivom pristojne institucije

Upoštevanje leasing za avto pri prejemnikih socialne pomoči

1600 OGLEDOV 9 KOMENTARJEV

Vsem ki zaprosijo za socialno pomoč bi se morali pri izračunu dohodkov upoštevati tudi leasingi za avtomobile, katere imajo sklenjeni prosilci socialne pomoči ali njihovi bližnji družinski člani (življenjski partnerji, otroci, ki živijo na istem naslovu kot prosilci). Ne pa da pride do izkoriščanja socialnih pomoči, ker upravičenci socialnih pomoči vozijo zelo drage avtomobile za katere imajo denar plačevati leasing, za preživetje pa tega denarja po njihovem mnenju ni.

40 glasov

4 glasovi

Če bo predlog prejel vsaj 24 glasov za in več glasov za kot proti, ga bomo poslali v obravnavo pristojnemu ministrstvu.

AVTOR A Anika007 1 predlog
STATUS PREDLOGA
  • PREDLOG POSLAN
  • KONEC OBRAVNAVE
  • ODGOVOR

Odgovor


12. 8. 2022

Odziv Ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti

V skladu z veljavno socialno zakonodajo se obroke leasinga, ki jih stranka ali njena povezana oseba odplačuje, lahko šteje kot posredno ugotovljeni dohodek, če se ugotovi, da oseba leasinga z ugotovljenim dohodkom ne bi zmogla plačevati in da oseba ali njena povezana oseba sama plačuje obroke leasinga (in torej ne 3. oseba, ki ni del družine). Center za socialno delo najprej ugotovi znesek obroka leasinga in ali ga stranka ali njena povezana oseba res odplačuje sama (če ga ne, mora stranka to tudi dokazati - izjava ne zadostuje). Če je obrok leasinga višji od ugotovljenega dohodka stranke, potem se v višini obroka leasinga šteje kot posredno ugotovljeni dohodek. Dodatno. Če stranki, ki uveljavlja denarno socialno pomoč, obroke leasinga odplačuje 3. oseba, je mogoče na njeni strani ugotoviti obstoj krivdnega razloga (saj ne dosega minimalnega dohodka iz razlogov, na katere je mogla vplivati oziroma lahko vpliva) in posledično do denarne socialne pomoči ni upravičena. 

Vlada Republike Slovenije ugotavlja, da veljavna socialna zakonodaja že omogoča, da se na strani stranke, ki odplačuje leasing za vozilo, vendar lastnega dohodka za to ne izkazuje, ugotovi posredno ugotovljeni dohodek ali ugotovi obstoj krivdnega razloga, kar vpliva na upravičenost ali višino denarne socialne pomoči.

Komentarji