Skoči do osrednje vsebine
Prijava v aplikacijo

Ste pozabili geslo?

Registracija

Predlagam vladi
Predlog z odzivom pristojne institucije

Nadzor domov za starejše občane

576 OGLEDOV 11 KOMENTARJEV

V domovih se dogajajo grozovite reči. Država mora zaščititi uporabnike v teh domovih. Ustanovi naj se aktivni nadzor domov ki naj vključuje vse od kontrole poslovanja do izvajanja storitev.

84 glasov

1 glas

Če bo predlog prejel vsaj 24 glasov za in več glasov za kot proti, ga bomo poslali v obravnavo pristojnemu ministrstvu.

AVTOR J johi 42 predlogov
STATUS PREDLOGA
  • PREDLOG POSLAN
  • KONEC OBRAVNAVE
  • ODGOVOR

Odgovor


4. 8. 2022

Odziv Ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti

Naj v uvodu povemo, da nadzor nad izvajanjem storitev institucionalnega varstva izvajajo Socialna inšpekcija, Socialna zbornica, Zbornica zdravstvene in babiške nege Slovenije, Varuh človekovih pravic. Nadzori so lahko redni ali izredni.

Po podatkih Socialne inšpekcije je bilo v letu 2020 opravljenih 25 inšpekcijskih pregledov za storitev institucionalnega varstva starejših, v klasični obliki domskega varstva (18 izvajalcev javne mreže — pri enem javnem zavodu 3 pregledi, pri enem koncesionarju z več enotami 3 pregledi, pri enem koncesionarju 2 pregleda), 11 pregledov za storitev posebnega institucionalnega varstva odraslih oseb pri 7 javnih zavodih (pri enem izvajalcu 4 pregledi, pri enem 2 pregleda), 2 pregleda za storitev institucionalno varstvo v oskrbovanih stanovanjih pri dveh izvajalcih z dovoljenjem za delo.

Skoraj vse prejete pobude uporabnikov in njihovih svojcev za inšpekcijski nadzor so vsebovale očitke, da se storitev institucionalnega varstva starejših ne izvaja v skladu: s predpisi o postopkih za uveljavljanje pravice do institucionalnega varstva, s predpisi o zaračunavanju storitve in standardom storitve. Pobude so vsebovale tudi očitke nad ravnanji lokalnih epidemiologov in dodatnega kadra (zdravstveni delavci in prostovoljci, ki niso bili izkušeni in usposobljeni za opravljanje zdravstvene nege in socialne oskrbe), kjer je bila prisotna okuženost z virusom COVlD-19.

Javnost se vedno lahko seznani z ugotovitvami Socialne inšpekcije preko letnih poročil, ki so objavljena na portalu GOV.SI.

Na spletni strani socialne inšpekcije je opisan tudi postopek ravnanja v primeru nezadovoljstva z izvajanjem socialnovarstvenih storitev.

Komentarji