Skoči do osrednje vsebine
Prijava v aplikacijo

Ste pozabili geslo?

Registracija

Predlagam vladi
Predlog z odzivom pristojne institucije

Rok za izdajo izvidov zdravniških preiskav

827 OGLEDOV 2 KOMENTARJA

Spoštovani,

predlagam, da se določi in dosledno upošteva rok za izdajo izvidov zdravniških preiskav. Ter seveda, da se uvede ustrezna kontrola ter sankcije za kršitelje. Breh kontrole je zakon brez veljave.

Primer: magnetno resonanco na onkološkem inštitutu je pacient opravil pred 3 tedni. Izvida še ni. Gre za nedopustno dolge dobe.

Seveda ni mogoče vseh izvidov izdati v enem tednu, ampak sedaj smo prepuščeni na milost in nemilost inštitucije, ki pač naredi, kot se ji zahoče.

Hvala.

34 glasov

1 glas

Če bo predlog prejel vsaj 24 glasov za in več glasov za kot proti, ga bomo poslali v obravnavo pristojnemu ministrstvu.

AVTOR S Somebody79 16 predlogov
STATUS PREDLOGA
  • PREDLOG POSLAN
  • KONEC OBRAVNAVE
  • ODGOVOR

Odgovor


19. 8. 2022

Odziv Ministrstva za zdravje

Glede na 18. člen Zakona o pacientovih pravicah  (Uradni list RS, št. 15/08, 55/17 in 177/20) mora pacient prejeti strokovno mnenje oziroma izvid po specialistični obravnavi takoj oziroma najpozneje v sedmih dneh po opravljeni zdravstveni storitvi, razen če je strokovno utemeljeno, da je rok za izdajo izvida daljši oziroma krajši. V nujnih primerih, tudi v primerih suma na maligno obolenje oziroma tekom zdravljenja malignega obolenja, se izvid pacientu izda takoj. Kadar je bil pacient napoten na specialistično zdravstveno storitev zaradi morebitne nadaljnje zdravstvene obravnave, pisno strokovno mnenje oziroma izvid po tej storitvi poleg diagnostičnih podatkov vsebuje tudi predlog o nadaljnji zdravstveni obravnavi.

V skladu s 85. členom tega zakona nadzor nad izvrševanjem 18. člena opravlja Inšpektorat pristojen za zdravje.

V letu 2021 so zdravstveni inšpektorji na področju pacientovih pravic opravili skupaj 405 inšpekcijskih pregledov. V okviru izmenjave podatkov so bile preverjene predvsem vsebine s področja vodenja čakalnih seznamov in triaže napotnih listin. Na podlagi ugotovitev nadzora je bilo izrečenih skupaj 336 ukrepov, od tega 200 upravnih ukrepov (pet ureditvenih odločb in 195 upravnih opozoril) in 136 prekrškovnih sankcij/ukrepov (dve odločbi z izrekom globe, dva plačilna naloga, pet odločb z izrekom opomina in 127 opozoril za storjeni prekršek po ZP-1).

Zdravstveni inšpektorat bo seznanjen z vašim opozorilom. Pri inšpekcijskih nadzorih je nujno vključiti v poglobljeno preverjene tudi vsebine s področja izdajanja izvidov.

Komentarji