Skoči do osrednje vsebine
Prijava v aplikacijo

Ste pozabili geslo?

Registracija

Predlagam vladi
Predlog z odzivom pristojne institucije

Schengen HR

331 OGLEDOV 5 KOMENTARJEV

Pozdravljeni gospa Fajon,

na dejstvo, da nas hrvati kot sosedje posiljujejo v marsikaj, zahtevam da vaš mlačen odnos spremenite in vložite veto v vstop v Schengen HR. Razlog naj vrnejo vse stroške NLB tožb in ostalih pravnih oseb, katere je hrvaška neupravičeno iztožila po sporazumu iz YU. Drugo priznanje meje po arbitraži, ko bo to ratificirano v hrvaškem parlamentu se pogovarjamo naprej. Dokler tega ni, s tem izgubite vse možnosti pogajanja in ste dobesedno v šah poziciji.

To je vaša zanja možnost, da uredite stanje v dogovor kot je.

LP

24 glasov

5 glasov

Če bo predlog prejel vsaj 24 glasov za in več glasov za kot proti, ga bomo poslali v obravnavo pristojnemu ministrstvu.

AVTOR V vl 6 predlogov
STATUS PREDLOGA
  • PREDLOG POSLAN
  • KONEC OBRAVNAVE
  • ODGOVOR

Odgovor


10. 11. 2022

Odziv Ministrstva za zunanje zadeve

Republika Slovenija podpira širitev schengenskega območja z Republiko Hrvaško ter Bolgarijo in Romunijo. Pri tem Slovenija vztraja na njihovem doslednem izpolnjevanju obveznosti schengenskega pravnega reda, posebej glede varovanja zunanje meje EU.

Vstop Hrvaške v schengensko območje ne vpliva na veljavnost dokončne razsodbe arbitražnega sodišča, s katero je le-to 29. junija 2017 določilo morsko in kopensko mejo med državama. Stališče Republike Slovenije glede veljavnosti sodbe arbitražnega sodišča je bilo ponovljeno tudi na srečanju ministrov za zunanje zadeve Slovenije in Hrvaške 6. julija 2022 v Zagrebu, skupaj s pozivom Hrvaški k njeni implementaciji.  

Nekatera druga vprašanja v slovensko - hrvaških odnosih, navedena v pozivu vladi, niso povezana z vstopom Hrvaške v schengensko območje. Slovenija si prizadeva za njihovo reševanje skladno z načeli spoštovanja mednarodnih sporazumov (pacta sunt servanda) in dobrososedskih odnosov.

Komentarji