Skoči do osrednje vsebine
Prijava v aplikacijo

Ste pozabili geslo?

Registracija

Predlagam vladi
Predlog z odzivom pristojne institucije

Partizanski pevski zbor in partizanska pesem naj se razglasita za nesnovno dediščino posebnega pomena

582 OGLEDOV 9 KOMENTARJEV

Predlagam, da se Partizanski pevski zbor PPZ in partizanska pesem predlaga in se vpiše v register nesnovne kulturne dediščine.

Dodatno naj se razglasi za nesnovno kulturno dediščino posebnega pomena.

Gre za ohranjanje partizanske pesmi in pesmi odpora, ki sta neločljivo povezana s Partizanskim pevskim zborom.

Pomen in izvirnost kulturnega odpora v svetovnem merilu je izjemna in brez primere.

Ohranjanje in prepevanje partizanske pesmi in pesmi odpora ob državnih praznikih in na komemoracijah ob spomenikih osvoboditeljev, to je zmagovalcev druge svetovne vojne je dediščina, ki jo je potrebno varovati, ohraniti in jo zaščititi pred propadom.

Po razglasitvi naj se sprejmejo ukrepi, ki bodo skrbeli, da Partizanski pevski zbor in partizanska pesem nikdar ne bosta obsojeni na pozabo ali propad.

29 glasov

12 glasov

Če bo predlog prejel vsaj 24 glasov za in več glasov za kot proti, ga bomo poslali v obravnavo pristojnemu ministrstvu.

AVTOR V Vanja se ne klanja 61 predlogov
STATUS PREDLOGA
  • PREDLOG POSLAN
  • KONEC OBRAVNAVE
  • ODGOVOR

Odgovor


19. 7. 2022

Odziv Ministrstva za kulturo

Zakon o varstvu kulturne dediščine (Uradni list RS, št. 16/08, 123/08, 8/11 – ORZVKD39, 90/12, 111/13, 32/16 in 21/18 – ZNOrg) in na njegovi podlagi sprejeti Pravilnik o registru kulturne dediščine (Uradni list RS, št. 66/09) določata, da pobudo za vpis v register nesnovne dediščine lahko da vsakdo, predlog za vpis pa pripravi pristojna organizacija. Pristojna organizacija za nesnovno dediščino je Koordinator varstva nesnovne dediščine, t. j. Slovenski etnografski muzej (v nadaljnjem besedilu: Koordinator).

Koordinator zbira pobude za vpis, o njihovi primernosti pa trikrat letno presoja Delovna skupina Koordinatorja. Za pobude, ki jih člani Delovne skupine prepoznajo kot primerne, Koordinator v sodelovanju z raziskovalci posameznih pojavov nesnovne kulturne dediščine pripravi predlog za vpis in ga predloži Ministrstvu za kulturo, ki vodi in posodablja Register.

Ministrstvo za kulturo je pobudo poslalo Koordinatorju, vendar predlagamo, da pobudnik pošlje pobudo za vpis v register nesnovne dediščine Koordinatorju tudi neposredno, saj predlog ne vsebujejo vseh podatkov, potrebnih za presojo pobude. Predpisana oblika pobude in druga navodila so na voljo na spletni strani http://www.nesnovnadediscina.si/sl/pobude.

Rok za oddajo pobud, ki jih bo delovna skupina Koordinatorja obravnavala predvidoma konec oktobra 2022, je 15. 9. 2022.

Postopki za razglasitev za nesnovno dediščino posebnega pomena se lahko začnejo šele po vpisu enote dediščine v register.

Komentarji