Skoči do osrednje vsebine
Prijava v aplikacijo

Ste pozabili geslo?

Registracija

Predlagam vladi
Predlog z odzivom pristojne institucije

Pošta

463 OGLEDOV 11 KOMENTARJEV

kot vsi veste je Pošta Slovenija ze pred leti ukinila pošte po manjših krajih in so določeni oddaljeni od najblizje pošte tudi dvajset in več kilometrov tudi stari ljudje glede nato da priporočeno pošto lahko prevzameš samo na pošti če te ni doma in imaš tako dodatne stroške in zapraviš nepotreben čas ki ga danes vsem primankuje mora drzava zadevo urediti ali naj Pošto Slovenije proda ali pa naj zakonsko uredi tako da po dostava bolj prilagodljiva vsaj za priporočeno pošto in obvestilo o neuspešno vročeni pošti ne mora biti izgovor pošta je plačana da pošto dostavi zato naj drzava zakonsko uredi da se priporočene pošte dostavljajo tudi popoldan po peti uri ali pa v soboto ali pa naj ponovno zakonsko uvede poslovalnice po krajih kot so bile tako dostavljanje kot je doslej ne more biti dopustno

67 glasov

0 glasov

Če bo predlog prejel vsaj 24 glasov za in več glasov za kot proti, ga bomo poslali v obravnavo pristojnemu ministrstvu.

AVTOR P pnpk 10 predlogov
STATUS PREDLOGA
  • PREDLOG POSLAN
  • KONEC OBRAVNAVE
  • ODGOVOR

Odgovor


1. 8. 2022

Odziv Ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo

Dostopnost oz. gostota poštnega omrežja je determinirana s Splošnim aktom o kakovosti izvajanja poštne storitve, ki določa, da mora izvajalec univerzalne poštne storitve zagotoviti tolikšno število in takšno razporeditev kontaktnih točk na celotnem ozemlju Republike Slovenije oz. na delu ozemlja, da so upoštevane razumne potrebe uporabnikov poštnih storitev. Tako je potrebno v vsaki občini na ozemlju Republike Slovenije zagotoviti najmanj eno kontaktno točko, organizirano kot pošta ali pogodbena pošta, zagotoviti, da za 95 % prebivalcev Republike Slovenije zračna razdalja do najbližje pošte ali pogodbene pošte ne presega 4,5 km, prebivalcem, ki imajo do najbližje pošte ali pogodbene pošte več kot 4,5 km zračne razdalje, pa je potrebno omogočiti naročilo brezplačne ponovne dostave nevročenih pošiljk v okviru redne dostave, naročilo oddaje vseh pošiljk in plačilo poštnine za vse oddane pošiljke dostavljavcu (v okviru njegovega obhodnega reda) na domu oz. v prostorih vsake fizične ali pravne osebe ali na vnaprej dogovorjeni lokaciji in času postanka. 

Zgoraj navedene zahteve glede gostote poštnega omrežja Pošta Slovenije dosledno izpolnjuje. Uporabnikom je za opravljanje poštnih storitev na voljo 479 poštnih poslovalnic, največja oddaljenost uporabnikov od najbližje pošte ali pogodbene pošte pa je dobrih 13 km (merjeno po najkrajši zračni liniji, kot to opredeljuje Splošni akt o kakovosti izvajanja univerzalne poštne storitve), pri čemer gre le za tri naslove na območju Trente.

Komentarji