Skoči do osrednje vsebine
Prijava v aplikacijo

Ste pozabili geslo?

Registracija

Predlagam vladi
Predlog z odzivom pristojne institucije

Vročanje sodne pošte na delovnem mestu _poslancem, županom, državnim svetnikom

1223 OGLEDOV 21 KOMENTARJEV

Predlagam, da se sodna pošta:

- poslancem in državnim svetnikom

- županom

- članom vlade (ministrom in državnim sekretarjem)

prične vročati na delovnem mestu.

Če se vroča na delovnem mestu naslovnika in tega tam ni mogoče najti oziroma je takrat na delovnem mestu, do katerega vročevalec nima dostopa, se pisanje vroči osebi, ki je pooblaščena za sprejemanje pošte, ali drugi osebi, ki v to privoli.

To pomeni, da se sodna pošta omenjeni skupini posameznikov enkrat vroča na domač naslov, ob neuspeli prvi vročitvi pa se sodna pošta že v drugo vroča v službi.

Slednje pomeni, da v kolikor je posameznik iz omenjene skupine prišel v službo, državni zbor, sejo ipd. ne more in ne sme odkloniti sprejema sodne pošte.

S tem se omeji možnost za zastaranje sodnih postopkov in podobnim zgodbam, kot je pripeta spodaj.

www.24ur.com/novice/slovenija/jansa_6.html

155 glasov

27 glasov

Če bo predlog prejel vsaj 24 glasov za in več glasov za kot proti, ga bomo poslali v obravnavo pristojnemu ministrstvu.

AVTOR B Branko312 27 predlogov
STATUS PREDLOGA
  • PREDLOG POSLAN
  • KONEC OBRAVNAVE
  • ODGOVOR

Odgovor


26. 7. 2022

Odziv Ministrstva za pravosodje

Z vidika resorne pristojnosti Ministrstva za pravosodje uvodoma pojasnjujemo, da nemoten potek sodnega postopka predpostavlja sodelovanje vseh strank in udeležencev. Vročanje je sodni mehanizem, s katerim sodišče zagotavlja tek postopka. Naslovljenec se na ta način seznani z opravljenim procesnim dejanjem, sodišče pa dobi zanesljiv dokaz o tem, da je naslovljenec obveščen o poteku postopka.[1]

Ob upoštevanju same narave kazenskega postopka, v katerem kazensko sodišče izreka najhujše še dopustne sankcije je bistveno, da je obdolženec seznanjen s postopkom zoper njega ter da ima možnost učinkovite obrambe pred obtožbami, zato je posledično vročanje v kazenskem postopku urejeno nekoliko bolj strogo, kot pa to velja za nekatere druge postopke.

Poudariti je potrebno, da veljavna ureditev kazenskega postopka pri vročanju upošteva več dejavnikov, in sicer ali gre za pisanje, ki mora biti vročeno osebno ali za drugo pisanje (kar je odvisno tudi od tega, če od vročitve dalje teče rok za pritožbo); ali ima oseba zagovornika ali ne ter da je naslovniku dopustno vročiti pisanje tudi na delovnem mestu.

Pisanja se vročajo praviloma po pošti, po varni elektronski poti ali po detektivu in izvršitelju. Vročajo se lahko tudi po sodnem osebju po pooblastilu predsednika sodišča ali po uradni osebi organa, ki je odredil vročanje, neposredno pri tem organu.

Osebno se vročajo vabila in odločbe, pri katerih od vročitve teče rok za pritožbo. Če ima obdolženec zagovornika, vroči sodišče takšno pisanje zagovorniku in obdolžencu. V tem primeru teče rok za vložitev pravnega sredstva oziroma odgovora na pritožbo od zadnje vročitve. Obdolženec, ki nima zagovornika, pa lahko zahteva, da sodišče vroča odločbe osebi, ki jo on določi (ta oseba pa seveda ne more opravljati procesnih dejanj v postopku, temveč lahko zgolj sprejme pošiljko).

Razlika med obema načinoma vročanja (torej pisanj, ki morajo biti vročena osebno in drugih) je v tem, da osebno vročanje ob prvem neuspešnem poskusu predpostavlja še en vmesni poskus neposredne vročitve naslovniku, medtem, ko je pri ostalih pisanjih ob odsotnosti naslovnika možno pošiljko nemudoma vročiti odraslemu družinskemu članu, ki je pisanje dolžan sprejeti oziroma hišniku ali sosedu, če v to privolita. Če pa se vroča pisanje na delovnem mestu tistega, kateremu naj bo vročeno, in tega ni tam, se lahko izroči osebi, pooblaščeni za sprejemanje pošte, ki je pisanje dolžna tudi sprejeti, ali komu, ki dela na istem mestu, če v to privoli. Zaključni uspešni korak je torej pri obeh načinih vročanja praviloma enak. Če takšna vročitev ni možna, se pošta vrne sodišču, naslovniku pa se pusti sporočilo o prispeli pošiljki z obvestilom o možnostih za prevzem pisanja. Če vročitev ni možna, ker je naslovnik odsoten, se pisanje vrne sodišču z navedbo, kje se nahaja naslovnik.

Zaključno navajamo, da v kazenskem postopku obstajajo pravila za vročanje, ki so prilagojena tako različnim življenjskim situacijam, kot tudi različno pomembnim sodnim pošiljkam in ne nazadnje tudi dejstvu, ali ima obdolženec zagovornika ali ne. Zaradi enakosti pred zakonom (14. člen Ustave RS[2]) in prepovedjo diskriminacije v sodnih postopkih, pa nikakor ne morejo obstajati različna pravila vročanja sodnih pisanj za politike/funkcionarje in ostale državljane.

Glede na navedeno Ministrstvo za pravosodje meni, da je veljavna ureditev s tega vidika ustrezna, zato predlog ni primeren za nadaljnjo obravnavo.


[1] Kežmah Urška, Vročanje in pravica do sodnega varstva v sodnih postopkih, doktorska disertacija, Univerza v Mariboru, Pravna fakulteta, Maribor 2016, stran 21.

[2] Uradni list RS/I, št. 33/1991, Uradni list RS, št. 42/1997 - UZS68, 66/2000 - UZ80, 24/2003 - UZ3a, 47, 68, 69/2004 - UZ14, 69/2004 - UZ43, 69/2004 - UZ50, 68/2006 - UZ121,140,143, 47/2013, 47/2013, 75/2016 - UZ70a, 92/2021 - UZ62a.

Komentarji