Skoči do osrednje vsebine
Prijava v aplikacijo

Ste pozabili geslo?

Registracija

Predlagam vladi
Predlog z odzivom pristojne institucije

Oprostitev plačila cestnin invalidom

2700 OGLEDOV 8 KOMENTARJEV

Predlagam, da se oprosti plačila cestnine invalidne osebe, ki so skladno z 21. členom Zakona o izenačevanju možnosti invalidov upravičene do subvencije predelave osebnega vozila.

Omenjena skupina državljanov ima že omogočeno subvencionirano predelavo vozila in povrnitev davka na motorna vozila, ki je zaračunan on nakupu vozila.

Pod pojmom cestnina je mišljeno:

1. Prispevek za uporabo cest, zaračunan pri registraciji vozila.

2. Cestnina za uporabo avtocest in hitrih cest na območju Republike Slovenije, vplačan ob nakupu E-vinjete.

3. Predornina za prehod predora Karavanke, upoštevajoč delež lastništva Republike Slovenije - za slovenski del predora.

Menim, da zgolj subvencija pri predelavi vozila in povrnitev davka na motorna vozila ni v celoti trajnostna rešitev na področju izenačevanja možni invalidov na področju mobilnosti.

101 glasov

8 glasov

Če bo predlog prejel vsaj 24 glasov za in več glasov za kot proti, ga bomo poslali v obravnavo pristojnemu ministrstvu.

AVTOR M Matej Kolmanič, Medvode 6 predlogov
STATUS PREDLOGA
  • PREDLOG POSLAN
  • KONEC OBRAVNAVE
  • ODGOVOR

Odgovor


10. 10. 2022

Odziv Ministrstva za infrastrukturo

Kot je navedeno že v podanem predlogu, so krovne usmeritve oziroma določbe s področja preprečevanja in odpravljanja diskriminacije invalidov opredeljene v Zakonu o izenačevanju možnosti invalidov (Uradni list RS, št. 94/10, 50/14 in 32/17). V navedenem zakonu so med drugim opredeljene tudi pravice glede dostopa do sredstev javnega prevoza ter pravice plačila stroškov prilagoditve vozila invalidnim osebam.

V okviru zakonodaje s področja Ministrstva za infrastrukturo imajo tako invalidne osebe že omogočeno subvencionirano predelavo vozila in povrnitev davka na motorna vozila, ki je zaračunan ob nakupu vozila.

Zakon o dajatvah za motorna vozila (Uradni list RS, št. 54/17 in 112/21 – ZIUPGT) podrobneje opredeljuje oprostitve plačila letne dajatve za vozila za prevoz invalidov. Oprostitev plačila letne dajatve se za polnoletne osebe uveljavlja na podlagi odločbe o priznanem statusu invalida, v skladu s predpisi o družbenem varstvu telesno in duševno prizadetih oseb, za mladoletne osebe pa na podlagi odločbe pristojnega centra za socialno delo, izdane na podlagi izvedenskega mnenja o razvrščanju otrok in mladostnikov z motnjami v telesnem in duševnem razvoju, ali odločbe o usmeritvi, ki jo izda območna enota Zavoda Republike Slovenije za šolstvo, izdane na podlagi strokovnega mnenja komisije za usmerjanje otrok s posebnimi potrebami, iz katere je razvidno, da gre za invalida z zmerno, težjo ali težko duševno ali najtežjo telesno prizadetostjo. O oprostitvi plačila letne dajatve odločajo upravne enote z odločbo, zoper katero je dovoljena pritožba na ministrstvo, pristojno za promet.

Ministrstvo za infrastrukturo je bilo v zvezi z izpostavljeno tematiko že pred leti aktivno tudi na področju cestninjenja osebnih vozil, ko je v sodelovanju z družbo DARS, d. d., in Rdečim križem Slovenije sklenilo dogovor, na podlagi katerega so bile velike družine in invalidi upravičeni do pomoči v višini 110 evrov pri nakupu letne vinjete za vozila cestninskega razreda 2B. Šlo je za vozila do 3.500 kg največje dovoljene mase, katerih višina nad prvo osjo je presegala 1,30 m. Sredstva za pomoč pri nakupu vinjete je z donacijo Rdečemu križu Slovenije zagotovila družba DARS, d. d.. Cena letne vinjete za vozila cestninskega razreda 2B znaša 220 evrov, zato se je s pomočjo v višini 110 evrov pri nakupu vinjete zmanjšala dodatna finančna obremenitev proračunov velikih družin in invalidov. S prejeto finančno pomočjo so bile velike družine in invalidi, ki za svoje osebne potrebe nujno potrebujejo vozilo, ki se uvršča v cestninski razred 2B, izenačeni z drugimi uporabniki, ki za svoje potrebe uporabljajo »klasična« osebna vozila, za katera znaša cena letne vinjete 110 evrov.

Navedeni ukrep se je kasneje sistemsko uredil, saj sta se Ministrstvo za infrastrukturo in Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti dogovorila, da se zadeve na zakonski ravni prenesejo v pristojnost ministrstva, ki že sicer ureja področje invalidskega varstva. Krog upravičencev je ostal isti, o pomoči oziroma prejemku nadomestila pa odločajo krajevno pristojni centri za socialno delo. Z navedenim ukrepom se je v praksi potrdilo dobro medresorsko sodelovanje obeh ministrstev, s skupnim ciljem, da se v čim večji možni meri omogoči izenačevanje možnosti invalidnih oseb.

Ministrstvo za infrastrukturo si bo tudi v prihodnje v okviru svojih pristojnosti prizadevalo za vzpostavitev ukrepov, ki bodo pripomogli k zagotavljanju enakih možnosti za invalide in njihovi nediskriminaciji. Obstoječa zakonodaja s področja cestninjenja sicer ne omogoča oprostitve plačila cestnine, saj izhaja iz osnovnega načela, da se s cestnino pokriva stroške cestninskih cest oziroma da se vsem uporabnikom zaračunava za škodo, ki jo vozila povzročajo cestninskemu omrežju.

Na osnovi predhodno navedenih razlogov in podanih obrazložitev ugotavljamo, da vašega predloga v okviru obstoječe zakonodaje s področja cestninjenja ni mogoče realizirati. Vseeno si bo Ministrstvo za infrastrukturo v sodelovanju z drugimi resorji prizadevalo za vzpostavitev morebitnih dodatnih ukrepov, ki bi pripomogli k preprečevanju in odpravljanju diskriminacije invalidnih oseb.

Komentarji