Skoči do osrednje vsebine
Prijava v aplikacijo

Ste pozabili geslo?

Registracija

Predlagam vladi
Predlog z odzivom pristojne institucije

Ureditev kolesarske poti na odseku Gorenjske ceste v Medvodah

1597 OGLEDOV 7 KOMENTARJEV

Predlog, ki se pretežno dotika lokalne problematike zato, ker je upravljalka državnih cest Direkcija RS za infrastrukturo pri Ministrstvu za infrastrukturo in ne Občina Medvode ali Javni holding Ljubljana.

Gorenjska cesta je tranzitna cesta med Ljubljano in Kranjem in kot taka rezervirana za motorni promet.

Težava nastane, ker omenjena cesta vodi vzdolž celotnega naselja Medvode in otežuje transport s kolesom iz enega na drug konec naselja. Ob cesti so trgovine, storitvene dejavnosti in uradi, ki kolesarjem, na legalen način niso dosegljivi ali pa so dosegljivi po ovinkih, ki tudi do trikrat podaljšajo pot.

Predlagam ureditev kolesarske steze na odseku Gorenjske ceste med križiščema s Cesto komandanta Staneta in Škofjeloško cesto.

Poseg bi bil možen z razširitvijo pločnika, kjer je to mogoče in uvedbo skupnega prometa pešcev in kolesarjev, kjer razširitev pločnika ni mogoča.

Omenjena ureditev cestnega odseka bi povečala možnost trajnostne in nizkoogljične mobilnosti na delu Ljubljanske urbane regije, ki se propagira kot Zelena vrata glavnega mesta.

100 glasov

0 glasov

Če bo predlog prejel vsaj 24 glasov za in več glasov za kot proti, ga bomo poslali v obravnavo pristojnemu ministrstvu.

AVTOR M Matej Kolmanič, Medvode 6 predlogov
STATUS PREDLOGA
  • PREDLOG POSLAN
  • KONEC OBRAVNAVE
  • ODGOVOR

Odgovor


1. 8. 2022

Odziv Ministrstva za infrastrukturo

Ministrstvo za infrastrukturo je pristojno za pripravo zakonodajnih in strateških podlag za razvoj kolesarstva in kolesarske infrastrukture v Sloveniji. Leta 2018 smo tako sprejeli Pravilnik o kolesarskih povezavah, ki je določil koridorje državnega kolesarskega omrežja. Preko oz. v bližini Medvod sta tako predvideni dve državni kolesarski povezavi D2 Rateče-Jesenice-Kranj-Ljubljana-Trbovlje-Brežice-državna meja (Savska kolesarska pot), ki mimo Medvod poteka po levem bregu Save, ter G3 Ljubljana-Škofja Loka-Cerkno-Želin.

Za določanje natančnih potekov državnih kolesarskih povezav kot tudi njihovo upravljanje je pristojna Direkcija RS za infrastrukturo, ki ima z občinami osrednje Slovenije podpisan dogovor za načrtovanje državnega kolesarskega omrežja. Dogovor je podlaga za določitev / vzpostavitev / gradnjo še nedoločenih odsekov državnega kolesarskega omrežja.

Po informacijah direkcije se bodo v okviru podpisanega dogovora predvidoma konec leta 2022 oz. v začetku leta 2023 izdelovale projektne naloge za izdelavo strokovnih podlag (IZP), ki bodo nakazale bolj natančen potek tras državnih kolesarskih povezav na tem območju.

Na podlagi natančnega poteka kolesarskih povezav ter izdelane projektne dokumentacije DRSI in občina podpišeta sofinancerski sporazum, v katerem določita delež sofinanciranja investicije. 47. in 62. člen Zakona o cestah namreč določata, da gradnjo kolesarskih stez in pločnikov v naselju (poleg drugih prometnih površin, objektov in naprav v funkciji javnih površin naselja) financira oz. sofinancira občina.

Ministrstvo za infrastrukturo si bo prizadevalo, da se v sklopu načrtovanja tras državnih kolesarskih povezav omogoči tudi legalen in varen dostop s kolesom do centralnih dejavnosti v Medvodah.

Trenutno stanje državnega kolesarskega omrežja je objavljeno na spletni strani https://www.gov.si/teme/kolesarska-infrastruktura/.

Komentarji