Skoči do osrednje vsebine
Prijava v aplikacijo

Ste pozabili geslo?

Registracija

Predlagam vladi
Predlog z odzivom pristojne institucije

Nega 100% ali v času nege vrtec brezplačen

313 OGLEDOV 5 KOMENTARJEV

Če otrok zboli, starša udari po žepu z dveh strani: 80% plače, ni malice, prevoza in vrtec se plačuje 100%, le brez prehranje, ki pa je nekaj centov na dan ob odjavi. Nikakor ni prijazno za tiste, ki imamo povprečno slovensko plačo in nas pride vrtec 300 EUR. Če štejemo še, koliko je takih, ki nimajo rešenega stanovanjskega problema.

Predlog: za nego bi tistih 20% moralo pokriti ZZZS ali vlada, da ne pade strošek na delodajalca.

30 glasov

6 glasov

Če bo predlog prejel vsaj 24 glasov za in več glasov za kot proti, ga bomo poslali v obravnavo pristojnemu ministrstvu.

AVTOR M MoVr 1 predlog
STATUS PREDLOGA
  • PREDLOG POSLAN
  • KONEC OBRAVNAVE
  • ODGOVOR

Odgovor


22. 4. 2024

Odziv Ministrstva za zdravje

Nadomestilo za čas začasne zadržanosti od dela je pravica socialnega varstva, katere namen je ohranjanje stabilnega socialnega položaja posameznika. To pomeni, da ne more biti neomejena, saj njen namen ni ohranjanje iste ravni dohodka posameznika, ker bi bilo to nesorazmerno z javnim interesom. Javnofinančna sredstva so namreč omejena tako za obvezno zdravstveno zavarovanje kot tudi za državni proračun.

S pravico do nadomestila se torej posamezniku zagotovi, da se njegova socialna ogroženost, ki je posledica začasne zadržanosti od dela, ne bi bistveno poglobila.

Ocenjujemo, da je trenutna ureditev ustrezna in da spremembe na omenjenem področju niso smiselne.
 

Odziv Ministrstva za vzgojo in izobraževanje

Strošek prehrane na dan v vrtcu ne znaša le nekaj centov, kot pišete, pač pa ta strošek znaša v povprečju 2 evra na dan. Bolniško odsotnost, zaradi katere imate manjšo plačo, v vašem predlogu ilustrirate z istočasnim plačilom za vrtec, zato pojasnjujemo, da cena programa vrtca vsebuje stroške vzgoje, varstva in prehrane, ki jih sestavljajo:

  • stroški dela zaposlenih v vrtcu, ki se ugotavljajo v skladu z zakonom, normativi in standardi ter kolektivno pogodbo,
  • stroški materiala in storitev, potrebnih za izvajanje programa in
  • stroški živil za otroke.

Stroški dela zaposlenih v vrtcu in stroški materiala in storitev, potrebnih za izvajanje programa, ostajajo v vrtcu enaki, četudi je otrok zaradi bolezni začasno odsoten. Stroški živil za otroke pa se v primeru otrokove odsotnosti ustrezno zmanjšajo, zato se ta strošek od cene programa, v katerega je otrok vključen, odšteje glede na število dni odsotnosti otroka.

Komentarji