Skoči do osrednje vsebine
Prijava v aplikacijo

Ste pozabili geslo?

Registracija

Predlagam vladi
Predlog z odzivom pristojne institucije

Tvorba enotnega e-poročevalskega sistema upravljavcev javnih vodovodov in občin

518 OGLEDOV 0 KOMENTARJEV

Spoštovani,

upravljavci vodovodov do konca marca e-poročamo v IJSVO glede na zahteve Uredbe o oskrbi s pitno vodo, ki je v domeni Ministrstva za okolje in prostor, in v sistem MPV.si glede na zahteve Pravilnika o pitni vodi, ki je v domeni Ministrstva za zdravje. Že vrsto leto opozarjamo, da je poenotenje e-poročevalskih sistemov nujno.

Danes, 1. 4. 22, je v organizaciji Zbornice komunalnega gospodarstva potekal posvet z naslovom Povezava do predstavitve aktualnih programov s področja upravljanja voda, kjer smo predstavnikom MOP zastavili tudi vprašanje, kot je mnogokrat, kdaj bo končno prišlo do integracije obeh sistemov. Odgovor je bil, da so poskusi poenotenja bili, a da rešitev ni.

Naj omenimo, da bi bila v Sloveniji zakonodaja lahko tudi drugačna in razdelitev pristojnosti med obe Ministrstvi ne bi bilo. Tako je v primeru nekaterih drugih EU članic. V tovrstnem primeru ocenjujemo, da bi bila intergracija obeh sistemov možna nemudoma.

V dobi, ko poudarjamo pomen digitalizacije in imamo Strategijo informacijske družbe Digitalna Slovenija, je nedopustno, da se tovrstnih sistemov ne da poenostaviti.

Predlagamo, da se ne glede na doslej neuspele poskuse integracije na tem področju vendarle ukrepi premaknejo v smer združevanja obeh poročevalskih sistemov.

38 glasov

1 glas

Če bo predlog prejel vsaj 24 glasov za in več glasov za kot proti, ga bomo poslali v obravnavo pristojnemu ministrstvu.

AVTOR B Brigita Jamnik 1 predlog
STATUS PREDLOGA
  • PREDLOG POSLAN
  • KONEC OBRAVNAVE
  • ODGOVOR

Odgovor


13. 5. 2022

Odziv Ministrstva za okolje in prostor

Monitoring pitne vode je predpisan s Pravilnikom o pitni vodi (Uradni list RS št. 19/04, 35/04, 26/06, 92/06, 25/09, 74/15 in 51/17). Namen monitoringa je preverjanje, da sprejeti ukrepi za nadzorovanje tveganja za zdravje ljudi delujejo učinkovito. Z izvajanjem monitoringa se zagotovijo informacije o pitni vodi in dokazuje izpolnjevanje zahtev za pitno vodo. Na podlagi zbranih informacij, se opredelijo najprimernejši načini za zmanjševanje tveganja za zdravje ljudi. Izvajalec monitoringa je Nacionalni laboratorij za zdravje, okolje in hrano. Program monitoringa temelji na oceni tveganja, izdelani za vsako oskrbovalno območje.

V informacijskem sistemu monitoringa pitne vode (IS MPV; mpv.si) so opredeljena mesta vzorčenja, pogostost vzorčenja, metodologija vzorčenja in predvidena preskušanja. Preskušanja pitne vode se izvajajo na pipah uporabnikov oziroma mestih, kjer se voda uporablja kot pitna voda znotraj oskrbovalnega območja.

Informacijski sistem javnih služb varstva okolja (IJSVO; https://www.ijsvo.si/) je namenjen poročanju občin in izvajalcev javnih služb o izvajanju obveznih občinskih gospodarskih javnih službah varstva na področjih oskrbe s pitno vodo, odvajanja in čiščenja komunalne in padavinske odpadne vode ter cen storitev gospodarskih javnih služb varstva okolja. V skladu z Uredbo o oskrbi s pitno vodo (Uradni list RS, št. 88/12) se v informacijski sistem javnih služb varstva okolja na področju oskrbe s pitno vodo poroča o standardih opremljenosti (npr. stanju lastne oskrbe s pitno vodo, načrtovanih ukrepih za zagotavljanje standardov opremljenosti) in izvajanju javne službe (npr. vodovodnih sistemih, količini dobavljene in prodane pitne vode, območjih poselitve, cenah oskrbe s pitno vodo). V informacijski sistem javnih služb se posredujejo tudi programi oskrbe s pitno vodo in elaborati.

Informacijska sistema IS MPV in IJSVO se razlikujeta glede na pravne podlage (npr. Pravilnik o pitni vodi / Uredba o oskrbi s pitno vodo, Uredba o metodologiji za oblikovanje cen storitev obveznih občinskih gospodarskih javnih služb varstva okolja, Uredba o odvajanju in čiščenju komunalne odpadne vode), pristojnost organov, namen in vsebino (npr. zdravstvena ustreznost in skladnost pitne vode / izvajanje javnih služb varstva okolja in cenovna politika), enote poročanja (npr. oskrbovalno območje / območje poselitve), vidike (npr. zdravstveni / okoljski), podatke in subjekte poročanja, zato predlog ni primeren za nadaljnjo obravnavo.

Komentarji