Skoči do osrednje vsebine
Prijava v aplikacijo

Ste pozabili geslo?

Registracija

Predlagam vladi
Predlog z odzivom pristojne institucije

Dostopnost centrov za avtizem tudi po 18 letu

795 OGLEDOV 1 KOMENTAR

Avtizem je najhitreje naraščajoča razvojna motnja. Še pred nekaj leti je bila stopnja pojavnosti avtizma 1-2 % v populaciji, iz razvitih držav, kjer imajo tudi spremljavo precej bolje razvito, poročajo o 10 % med dečki. Pri nas se ta pojavnost ne spremlja, če bi se, bi se država lahko bolje pripravila na širjenje razvojnih vrtcev, vrtcev z dodatnimi oddelki za avtizem, šolami z dodatnimi oddelki, dodatnimi specialnimi pedagogi ipd.

A tu govorim le o tistih otrocih in mladih, ki jih s presejalnimi testi odkrijejo zdaj. Naša stroka pa je skozi sito spustila (zaradi nedostopnosti storitev še posebno zdravstvenih storitev), na stotine, če ne na tisoče mladih s simptomi avtizma in Aspergerjevega sindroma, ki bi v času šolanja in še bistveno bolj v kasnejšem življenju potrebovali pomoč in prilagoditve. Problem pa je diagnosticiranje, saj je le to na voljo le v centrih za avtizem in to do 18. leta starosti. Tudi podporne terapije in pomoč so na voljo le do 18.leta, potem pa so mladi in njihovi starši prepuščeni trgu in samoplačniškim terapijam. Žal pa avtizem po 18. letu ne izgine, zato bi morali uvesti dostopnost teh centrov za avtizem tudi za osebe po 18.letu in omogočiti diagnosticiranje avtizma kadarkoli kasneje v življenju in sicer v sklopu javnega zdravstvenega sistema.

38 glasov

2 glasova

Če bo predlog prejel vsaj 24 glasov za in več glasov za kot proti, ga bomo poslali v obravnavo pristojnemu ministrstvu.

AVTOR J JVS 3 predlogi
STATUS PREDLOGA
  • PREDLOG POSLAN
  • KONEC OBRAVNAVE
  • ODGOVOR

Odgovor


19. 9. 2023

Odziv Ministrstva za zdravje

Z Resolucijo o nacionalnem programu duševnega zdravja 2018 – 2028 (Uradni list RS, št. 24/18) je bila nadgrajena mreža razvojnih ambulant in je postala enotna vstopna točka za obravnavo otrok in mladostnikov z razvojnimi motnjami z vključeno mrežo multidisciplinarnih Centrov za celostno obravnavo otrok in mladostnikov z razvojnimi motnjami (CZO v nadaljevanju). CZO omogočajo celostno zgodnjo obravnavo otrok z razvojno nevrološkimi težavami, neznačilnim in pomanjkljivim razvojem, nenormalno nevrološko simptomatiko, disharmoničnim razvojem, ter senzornimi ali drugimi okvarami v skladu z Zakonom o celostni zgodnji obravnavi predšolskih otrok s posebnimi potrebami (Uradni list RS, št. 41/17). Zgodnje obravnave so stroškovno učinkovite in preprečujejo tudi zaplete in posledice ter razvoj komorbidnih duševnih motenj.

Zavedamo se, da je potrebno tudi potrebe mladostnikov in odraslih s spektroavtistično motnjo nasloviti celostno, zato Ministrstvo za zdravje v okviru rednih javnih razpisov za programe varovanja in krepitev zdravja sofinancira programe nevladnih organizacij, ki so namenjeni tej populaciji.

Tako je Ministrstvo za zdravje v obdobju od 2019 do 2022 sofinanciralo dejavnosti Društva za pomoč mladostnikom in odraslim s spektroavtistično motnjo (SAM); Društva ASPI. Društvo izvaja celostni program pomoči družinam z avtizmom, ki vključuje psihosocialno pomoč odraslim z avtizmom in njihovim družinam, izobraževanja in usposabljanja strokovnih delavcev, s ciljem zagotavljanja večje socialne vključenosti te ranljive skupine. Omenjeno Društvo je tudi član Zveze NVO za avtizem Slovenije, ki združuje skupaj več kot deset nevladnih organizacij na tem področju in s sofinanciranjem Ministrstva za zdravje izvaja program z naslovom »Avtizem SAM z drugimi III«.

Sofinanciramo tudi program Inštituta za avtizem, zavoda za razvojno medicino, Ljubljana z naslovom »Več zdravja za družine otrok in mladostnikov z avtizmom – VITA«, kjer so aktivnosti usmerjene v opolnomočenje staršev in krepitev njihovega duševnega zdravja ter posredno duševnega zdravja otrok in mladostnikov z avtistično motnjo. Program vključuje podporne skupine za starše otrok in skupine za starše mladostnikov ter podporne skupine za študente s posebnimi potrebami, potekajo pa tudi izobraževanja za visokošolske učitelje za delo s študenti s posebnimi potrebami.

Ministrstvo za zdravje dejavnost omenjenih nevladnih organizacij sofinancira do leta 2025.

Z boljše naslavljanje te problematike v okviru sistema zdravstvenega varstva bomo predlagali Nacionalnemu inštitutu za javno zdravje, ki koordinira mrežo služb za duševno zdravje na primarni ravni zdravstvenega varstva, točneje mrežo Centrov za duševno zdravje odraslih, da pripravi dodatno izobraževanje strokovnih delavcev za diagnosticiranje omenjene motnje.

Zahvaljujemo se vam za posredovani predlog in izraženo skrb za ranljivo skupino mladostnikov in odraslih s spektroavtistično motnjo.

Komentarji