Skoči do osrednje vsebine
Prijava v aplikacijo

Ste pozabili geslo?

Registracija

Predlagam vladi
Predlog z odzivom pristojne institucije

Obvezna 8 urna prisotnost učiteljev in vzgojiteljic na delovnem mestu

1776 OGLEDOV 18 KOMENTARJEV

Učitelji in vzgojiteljice so del javnega sektorja, ki se plačuje iz javnih sredstev. Glede na to, da dobijo plačo za 8 ur dnevno, naj se uvede obvezna 8 urna prisotnost na delovnem mestu. V praksi se namreč dogaja, da so učitelji dejansko na delovnem mestu cca. 5-6 ur, ostalo pa se "pripravljajo na pouk doma". Npr. kuhar se tudi pripravlja na kuhanje v službi in ne doma. Uvede naj se "štempl ura" za vse zaposlene v vzgoji in izobraževanju.

30 glasov

24 glasov

Če bo predlog prejel vsaj 27 glasov za in več glasov za kot proti, ga bomo poslali v obravnavo pristojnemu ministrstvu.

AVTOR N numerouno 12 predlogov
STATUS PREDLOGA
  • PREDLOG POSLAN
  • KONEC OBRAVNAVE
  • ODGOVOR

Odgovor


13. 5. 2022

Odziv Ministrstva za izobraževanje, znanost in šport

Zakon o organizaciji in financiranju vzgoje in izobraževanja določa v 119. členu obseg vzgojno-izobraževalnega dela učiteljev.  Delovna obveznost učitelja obsega pouk in druge oblike organiziranega dela z učenci, vajenci, dijaki oziroma študenti višjih šol, pripravo na pouk, popravljanje in ocenjevanje izdelkov in drugo delo, potrebno za uresničitev izobraževalnega programa. Priprava na pouk obsega sprotno vsebinsko in metodično pripravo ter pripravo didaktičnih pripomočkov.

Polni delovni čas učiteljev je 40 ur tedensko. Tako Kolektivna pogodba za dejavnost vzgoje in izobraževanje (KPVIZ) kot tudi Zakon o delovnih razmerjih (ZDR-1) določata enako definicijo delovnega časa – delovni čas je efektivni delovni čas, čas dnevnega odmora med delom in čas upravičenih odsotnosti z dela v skladu z zakonom in kolektivno pogodbo. V KPVIZ je določeno, da se v polni delovni čas šteje tudi čas, ko delavec sodeluje v organih upravljanja zavoda kot predstavnik zaposlenih oziroma v strokovnih organih zavoda. Zavod mora voditi evidenco delovnega časa v skladu s predpisi. Vsebino evidence delovnega časa določa Zakon o evidencah na področju dela in socialne varnosti v 18. členu. Citirani člen zavezuje delodajalca, da v evidenci o izrabi delovnega časa dnevno vpisuje v evidenco o izrabi delovnega časa za posameznega delavca naslednje podatke:

  • podatke o številu ur,
  • skupno število opravljenih delovnih ur s polnim delovnim časom in s krajšim delovnim časom od polnega z oznako vrste opravljenega delovnega časa,
  • opravljene ure v času nadurnega dela,
  • neopravljene ure, za katere se prejema nadomestilo plače iz sredstev delodajalca, z oznako vrste nadomestila,
  • neopravljene ure, za katere se prejema nadomestilo plače v breme drugih organizacij ali delodajalcev in organov z oznako vrste nadomestila,
  • neopravljene ure, za katere se ne prejema nadomestilo plače,
  • število ur pri delih na delovnem mestu, za katera se šteje zavarovalna doba s povečanjem, oziroma na katerih je obvezno dodatno pokojninsko zavarovanje, z oznako vrste statusa.

Način vodenja evidence predpisi ne določajo in ga lahko uredi delodajalec z internim aktom.

Hkrati izpostavljamo, da je v KPVIZ določeno, da učitelji opravljajo delo v neenakomerno razporejenem delovnem času (44. a člen KPVIZ). Neenakomerna razporeditev delovnega časa pomeni, da bo učitelj zato, ker v določenem obdobju opravi večjo od povprečne 40 urne tedenske delovne obveznosti (tedni trajanja pouka), v preostalem obdobju tekočega šolskega leta opravil manjši obseg delovne obveznosti (čas, ko ni pouka). Ob izteku referenčnega obdobja, ki traja od 1. septembra v tekočem koledarskem letu do 31. avgusta v naslednjem koledarskem letu, učiteljeva povprečna tedenska delovna obveznost ne sme presegati 40 ur. V delovni čas učitelja se šteje tudi delo, ki ga opravijo izven prostora delodajalca; na podlagi 44. d člena KPVIZ lahko učitelj del svoje delovne obveznosti  (priprave na pouk, popravljanje in  ocenjevanje izdelkov) opravlja izven zavoda v obsegu največ 10 ur tedensko.

Ne glede na kraj opravljanja dela, se torej v skladu s splošno delovnopravno zakonodajo, vsem zaposlenim, ne le tistim v javnem sektorju, v delovni čas šteje čas, ko je delavec na razpolago svojemu delodajalcu in opravlja naloge ter izpolnjuje dolžnosti v skladu s pogodbo o zaposlitvi.

Komentarji