Skoči do osrednje vsebine
Prijava v aplikacijo

Ste pozabili geslo?

Registracija

Predlagam vladi
Predlog z odzivom pristojne institucije

Prva pomoč v osnovnih in srednjih šolah

485 OGLEDOV 3 KOMENTARJI

Mislim, da bi bilo zelo modro uvesti učenje prve pomoči kot stalnico že v osnovnih in naprej srednjih šolah. Z rednimi predavanji in ocenami. Vsako leto znova in znova utrjevanje, nadgrajevanje. Da bi se mladim to res vtisnilo v možgane, kot se jim računanje ali pisanje. Meni se zdi grozljivo, da nihče izmed nas nič ne zna (pustimo teh nekaj ur, ki smo se jih učili in večina ljudi pojma nima kako postopati.

Mnogo življenj bi tako lahko rešili, pri mnogih nesrečah bi si znali medsebojno pomagati …

43 glasov

2 glasova

Če bo predlog prejel vsaj 38 glasov za in več glasov za kot proti, ga bomo poslali v obravnavo pristojnemu ministrstvu.

AVTOR A ApoPa 1 predlog
STATUS PREDLOGA
  • PREDLOG POSLAN
  • KONEC OBRAVNAVE
  • ODGOVOR

Odgovor


20. 6. 2022

Odziv Ministrstva za izobraževanje, znanost in šport

Na vaš predlog  o uvedbi učenja prve pomoči odgovarjajo z Zavoda RS za šolstvo in šport.

Cilji/vsebine Prve pomoči so v osnovnošolskem programu vključeni deloma kot kurikularne vsebine izbranih predmetov (biologija, kemija, šport…) in kot medpredmetne povezave/kroskurikularne vsebine: Vzgoja za zdravje. Sestavni del obveznega programa osnovne šole so tudi dnevi dejavnosti, ki medpredmetno povezuje discipline in predmetna področje, vključena v predmetnik osnovne šole. Zastopamo stališče, da se ustrezne vsebine prve pomoči vključijo v dneve dejavnosti oz. športne in naravoslovne dni.  S prenovo učnih načrtov za osnovno šolo in gimnazije, ki je v teku, bodo cilji prve pomoči vključeni oz. zastopani v skupnih ciljih.  V kurikulumu za vrtce, ki se posodablja, pa je oziroma bo prva pomoč ustrezno implementirana in opredeljena kot medpodročna dejavnost (skrb za zdravje, varnost…).

 Z uvajanjem  novega koncepta razširjenega programa v osnovni šoli, katerega poskus poteka od leta 2018, so cilji in vsebine prve pomoči umeščeni tudi v kurikularni dokument. Ob sprotni spremljavi izvajanja poskusa novega koncepta razširjenega programa v osnovni šoli ugotavljamo, da se dejavnosti povezane s prvo pomočjo izvajajo na šolah znotraj sklopa Zdravje in varnost redno izvajajo.

  Zavod RS za šolstvo bo predlagal Strokovnemu svetu za splošno izobraževanje in Ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport, da se bo po koncu poskusa novi koncept razširjenega programa implementira na vse osnovne šole in se začne izvajati s šolskim letom 2023/2024.

Komentarji